Nyheter

Wexnet är redan granskade

Nyheter • Publicerad 28 augusti 2012
Foto: 

En ledare i Smålandsposten den 17 augusti hade rubriken Nysta upp Wexnethärvan. Någon sådan härva existerar inte, vilket min kommentar 21 augusti visar. Nu ifrågasätter företrädare för Griffel AB återigen Veabs satsning på bredband och därmed Wexnets verksamhet.

Växjö kommunfullmäktige gav redan för drygt 15 år sedan Veab uppdraget att bygga bredband. Wexnet har ett öppet stadsnät till skillnad från kommuner och företag som byggt utan konkurrens i nätet och som därmed har monopol på tjänsterna. Vårt nät är alltså helt öppet för konkurrens och våra kunder har i undersökningar visat att de är mycket nöjda.

Wexnet är redan granskade av Konkurrensverket, som 2010-12-15 (Dnr 377/2010) avskrev ärendet av det enkla skälet att man inte fann något som bröt mot konkurrensen.

Växjö kommun har oavsett skiftande politiska majoriteter ställt upp på den av riksdag och regering fastslagna målsättningen att få bredband till alla. Det betyder att Veab/Wexnet målmedvetet bygger ut bredband i hela kommunen. Vårt uppdrag är också att medverka till den regionala utvecklingen. Av detta följer det gemensamma arbetet med Alvesta, som nu utvecklas vidare tillsammans med Tingsryd och Lessebo i ett regionalt bolag. Det kan noteras att de privata aktörerna inte står i kö för att bygga bredband i glesbygd. För vår region är det av stor vikt och bidrar till bättre villkor för näringsliv, samhällstjänster, utbildning och att digitala tjänster når alla medborgare även på landsbygden. På vårt nät är dessutom som sagt konkurrensen fri!

Några skattepengar satsar inte Veab på att bygga bredband. Investeringarna VEAB gjort och gör i infrastruktur som kraftvärme, elnät och bredband betalas av de som köper värme, el och elnät samt bredband. Växjös medborgare har därigenom fått en miljövänlig fjärrvärme och elproduktion och under de senaste 15 åren också ett öppet bredbandsnät. Denna infrastruktur har konkurrenskraftiga taxor och priser, vilket gynnar både företag och enskilda. Veab driver verksamheterna på affärsmässig grund och levererar vinsten till Växjö kommun.

Till sist vad gäller sponsringen av Växjö Lakers, så vore det antagligen tjänstefel att inte sponsra, när ägaren satsar många miljoner av skattepengar på Arenastaden.

LENNART WÄRMBY

ledamot styrelsen Veab (V)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.