Nyheter

Äventyrsspelet i landet Lodhga

Äventyrsspelet landet Lodhga, en kulturhändelse för barnen på Bergveckan.
Nyheter • Publicerad 9 juli 2010
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Söndagen den 4 juli var det full aktivitet vid Lädja gamla skola. Förutom utställning och kaffeservering arrangerade Lädja badplatsförening Barnens dag.De små kunde titta på djur, hoppa i hö, provsitta i traktorer och ägna sig åt olika knep och knåp.

Men det som drog till sig mest uppmärksamhet var rollspelet "Landet Lodgha" som utspelade sig i ett skogsområde bakom skolan. Alla barn i alla åldrar och även äldre var lyriska. De erbjöds spela en roll och lösa ett uppdrag åt drottning Eira för att besegra mörkrets härskare.

Likt TV-succén "Barda" leddes spelet av en spelledare, här vid namn Jonar Hårfager. De medverkande fick både kläder och vapen för att lösa sitt uppdrag på ca 20 minuter. Som belöning delades det ut hantverksmässigt gjorda medaljer i lera.

Spelet pågick under 7 timmar och stundtals var det över 1 timmes kö för att få komma med. Totalt gjordes över 120 starter och ett tag var flera hundra personer samlade i området - alla var överens om att det blev en stor succé. I skogen väntade 16 olika aktörer med karaktärer som häxa, troll, prisjägare, spion, skogsalv, drottning, trollkarl, riddare samt väktare. Området avgränsades av en liten skogsväg som gick ihop som en cirkel ca 500 meter lång. Här innanför låg landet Lodhga och var magiskt på riktigt tack vare alla utstyrslar och deltagarnas engagemang. Inga åskådare fick komma igenom portalen vilket gjorde att även vuxna provade på att delta.

De betyg som gavs av de medverkande var bl.a. att detta var bättre än medeltidsveckan på Gotland och att det var det bästa som hade hänt i hela livet. Förhoppningsvis kan Lodhga återkomma på Bergveckan nästa år. P.S Lodhga är en benämning på Lädja under 1300-talet - källa Elin Wägner.

Cecilia Hedstig

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.