Annons
Nyheter

Föreläsning i Asa

När Asa Föreläsningsförening inledde årets föreläsningar hade ett 80-tal personer bänkat sig i Bygdegården Fraggahult. Kvällens föreläsare var fotograf Conny Södring frän Tingsryd och hans ämne var "Conny Södring i full frihet"
Nyheter • Publicerad 14 februari 2012
Conny Södring samtalar med Lars-Johan Svensson och Torsten Petersson
Conny Södring samtalar med Lars-Johan Svensson och Torsten PeterssonFoto: 
Cony Södring samtalar med Hans Falk i Väntan på att föreläsningen skall börja
Cony Södring samtalar med Hans Falk i Väntan på att föreläsningen skall börjaFoto: 

När Asa Föreläsningsförening inledde årets föreläsningar hade ett 80-tal personer bänkat sig i Bygdegården Fraggahult. Kvällens föreläsare var fotograf Conny Södring frän Tingsryd och hans ämne var "Conny Södring i full frihet".

Han hade ett antal bilder som visade och berättade historien, bakom många utav bilderna. Bilderna var från 1920-talet fram till våra dagar och det handlade om människor och deras levnadsöde och bilderna förstärktes genom Connys berättelse. Conny berättade om hur det var förr i tiden i det gamla jordbrukssamhället då det mesta arbetet fick utföras för hand. Likaså hur man med en 18 kilo tung slägga krossade sten för att få till fyllningar vid t,ex byggen.

Annons

Hur man för handkraft hade lagt stenmurar breda och höga och framför allt raka. Det var bilder och berättelser om olika hantverk som fanns förr i tiden, men som inte finns kvar i våra dagar. Några bilder var tagna på en kakelugnsmakare som visade hur han satte upp en kakelugn hos en kvinna. Denne kakelugnsmakare fick man inte fråga vad det kom att kosta förrän han var färdig. Så när han var klar fick han frågan vad det skulle kosta.

Till svar fick hon tycker du att jag gjort ett dåligt jobb så river jag ner den och tycker du att det blir för dyrt så river jag den. Men hon tyckte att det var ett bra arbete, vad kostar det då sa hon. Trettiofem kronor vill jag ha sa han. och det var billigt efter fem dagars arbete tyckte kvinnan. Så växlade det, under kvällen, med bilder från olika tidsepoker och vackra naturmotiv.

Till sista bilden sa Conny; jag vill inte ha tillbaka "Den gamla goda tiden" men jag tycker att vi ska visa respekt för de människor som levde då och för det arbete som de utförde och som vi i dag kan se på och kanske lära oss något utav. Att föreläsningen var uppskattad kunde man läsa av de applåder som följde efter föreläsningen. Så avslutades kvällen med kaffe och en stunds samtal vid borden.

Holger Petersson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons