Annons
Nyheter

Är du allergisk är du frisk

Välfärd gör oss sjuka. Den slutsatsen kan vi dra när vi i?dag publicerar fyra sidor om problem med allergier på grund av bland annat dåligt städade skolor och andra offentliga miljöer.
Nyheter • Publicerad 4 mars 2011

Vår inblicksreporter Jan Bärtås har granskat och kan konstatera att antalet allergier ökar. Det beror till mycket stor del på att vårt välstånd, bland annat genom en högre hygiennivå, gör oss så friska och fräscha att vi helt enkelt blir sjuka.

Den personliga hygienen och renare livsmedel gör att vårt immunförsvar i tarmarna försämras och påverkar oss negativt genom allergier. Även den så kallade kemikalieterorin spelar in. Det känns som ett minst sagt tragiskt ”moment tjugotvå” att de framgångar vi uppnått i en välfärdsstat inte fullt ut kan tillgodogöras. Våra kroppar är helt enkelt av samma modell sen tusentals år tillbaka. Läs de intressanta artiklarna på sidorna A 22–25.

Annons

Vid sidan av de forskare som kommer till tals i artiklarna brukar det finnas ett stort mått av helt ovetenskapliga uppfattningar. Många hävdar att deras barn mår bättre och inte har allergier för att hemmet inte är så välstädat (känns som en behändig ursäkt för att slippa och skulle kunna användas som argument mot RUT-avdragen) men någon uns av sanning kanske det finns i det. ”Lite skit rensar magen” är också uttryck som är populärt att ta till (inte minst när glassen ramlat i gruset).

Vi som är födda på landet och var utan gräs- och pollenallergi hade nog inte alltid tillräckligt överseende med dem som, i dubbel bemärkelse, grät sig igenom sina ”hösnuveattacker”. Var det inte ofta stadsbarnen som hade hösnuva förresten? Det fanns till och med föräldrar som menade att det enklaste botemedlet för kusinerna var några övernattningar på höskullen. ”Ont ska med ont fördrivas.”

En ganska grym metod kan tyckas, även om motgift många gånger faktiskt framställs av själva giftet i sig.

Ulf Sibner

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons