Nyheter

Är du en politisk swingers?

"Allt som allt kan en av tio tänka sig att byta block. Detta presenteras av flera som en negativ nyhet. Som om väljarna skulle vara otrogna om de röstade på ett annat block. Är det inte ett sundhetstecken?"
Nyheter • Publicerad 26 maj 2010

En fjärdedel av de som röstar på miljöpartiet kan tänka sig att rösta på ett parti inom alliansen. Det visar en undersökning som företaget Novus har gjort. Lite drygt var femte av de som röstar på centerpartiet kan tänka sig att rösta på några ur det rödgröna blocket.

Allt som allt kan en av tio tänka sig att byta block. Detta presenteras av flera som en negativ nyhet. Som om väljarna skulle vara otrogna om de röstade på ett annat block. Är det inte ett sundhetstecken? Att väljarna faktiskt går igenom vad alla partier har för partiprogram och röstar på det som de anser vara det bästa. Inte på det parti de alltid har röstat på.

Undersökningen visar att de inom alliansen som skulle kunna tänka sig att byta block gör det på grund av att de rödgröna har en bättre politik när det gäller arbetslösa, för de svaga och för miljön.

Den rödgröna byter block på grund av att alliansen har bättre politik för dem som arbetar, företagare och så är det mer ordning och reda.

Och beroende på vilken situation i livet man är så röstar man därefter. Eller? Jag frågade en vän till mig om han skulle kunna tänka sig att rösta annorlunda än vad han gjort tidigare. Han svarade att visst skulle han kunna tänka sig att rösta på ett annat parti inom det egna blocket. Men att byta block vore helt osannolikt. Det vore att bryta mot de ideologiska grundvärderingar man bär på menade han.

För många handlar politik och valet om ideologiska frågor. För andra handlar det om vad som gör min vardag bäst de närmsta fyra åren. Sedan får man se.

Hur är det med dig? Är du en politisk swingers?

Elisabeth Anderberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.