Nyheter

Argumentet som sänkte momsen

Att argumentera för sitt intresse är viktigt i ett demokratiskt samhälle. Ofta gäller det att skapa en bild av ett problem som kan lösas med just den åtgärd som man vill ha genomförd.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2013

”Studier visar att en momssänkning kan skapa uppskattningsvis 10?000 nya jobb och ökad sysselsättning bland dem som i dag lever i utanförskap på arbetsmarknaden”, kunde man läsa på sänkmomsen.nu som drevs på initiativ av Sveriges Hotell- och Restaurangföre­tagare, SHR, fram tills sänkningen av restaurangmomsen genomfördes vid förra årsskiftet.

Minst lika viktigt är att vårda ett beslut efteråt. Det tog inte heller särskilt lång tid efter den genomförda momssänkningen förrän allianspolitiker och SHR, nu under nya namnet Visita, gick ut och förklarade att momssänkningen var en succé. Det talades om 6?000 nya jobb på kort tid.

Smålandspostens Inblicksredaktion har medvetet valt att vänta med att granska momssänkningen. Den bild vi kan ge i?dag, efter ett år, är betydligt mer komplex än de tidiga jubelropen. Vi har bland annat bett Oskar Nordström Skans, professor vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, analysera siffror för lönesumman inom branschen under de senaste fem åren. Han ser i dem inga bevis för att momssänkningen lett till högre sysselsättning.

”Med andra ord är siffrorna en ganska stark invändning mot den tolkning av utvecklingen som Visita gör.” Tidigare i höst manade SCB partierna, både regeringen och oppositionen, till försiktighet i tolkningen av statistiken. Det finns bevisligen restauranger som har nyanställt, några av dem möter ni på Inblicks­sidorna i morgon.

Det är förstås heller ingen som vet hur det sett ut inom restaurangbranschen under lågkonjunkturen utan momssänkningen. Det Finanspolitiska Rådet har i första hand bedömt momssänkningen som just ett branschstöd. Sådana argument vinner dock inte lika många debatter som tal om ökad sysselsättning.

Johan Persson är nyhetschef på Smålandsposten.

Johan Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.