Annons
Nyheter

Att berätta sin historia

Nyheter • Publicerad 25 februari 2012

På management-språk kallas det ”corporate storytelling”.

På småländska skulle vi nog säga ”att berätta sin historia”.

Annons

På Wikipedia kan man läsa om begreppet:

”När en organisation använder sig av Corporate Storytelling så innebär det att organisationen anser att de sanna berättelserna i organisationens kultur kan användas för att stärka organisationen, underlätta rätt rekrytering och addera värden till varor och tjänster. Corporate storytelling används särskilt för att visa emotionella värden och visa organisationens värderingar.”

Smålandsposten har varit först med nyheter sedan första numret 1866 – snart firar vi 150 år – och har planer på att vara det minst lika länge till. Under alla våra år har mycket hänt och många anställda har passerat. En av dem hade signaturen Sigurd, han hade mitt jobb före förra sekelskiftet. Hans riktiga namn var Alfred Hedenstierna.

Parallellt med det var han en populär diktare och författare – men i dag är hans böcker fallna i glömska.

Det är här det där med att berätta sin historia kommer in. För på Smålandspostens redaktion fanns nämligen hans böcker inte att finna. För drygt ett år sedan bad jag därför Rolf Maurin på antikvariatet Classica att se om han kunde finna dem. Och så i går fick jag en papperskasse till redaktionen.

Sigurds ”Kaleidoskop” i tre band. ”Svenskt hvardagslif”. ”Berättelser och humoresker”.

Sigurd var på sin tid en omstridd tidningsman. Antingen högt uppburen – eller avskydd. Många var hans gräl, bland andra med August Strindberg, Ellen Key och Gustaf Fröding.

Nu ligger hans böcker i oordning på mitt skrivbord men planen är att de inom kort ska pryda en vägg här på redaktionen, med ett fotografi av Sigurd intill.

För det man har att vara stolt över ska man vara stolt över.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons