Annons
Nyheter

Att blogga är att vara med sin tid

Nyheter • Publicerad 17 mars 2011

Sociala medier har blivit väldigt mycket vardagsmat för många av oss. Så mycket vardagsmat att det helt implementerats i våra liv. Men trots det är det fortfarande ganska mycket som känns lite avigt och konstigt i internetvärlden. Till exempel saknar jag ganska ofta svaret på frågan varför.

Å ena sidan. Upprörda röster höjs, och det med viss rätta, över att alltfler lämnar ut sina privatliv på bloggar och forum som Facebook. Och den öppenheten för med sig både bra och dåliga saker. En fruktansvärd baksida är den där personer väljer att avsluta sina liv framför publik. En publik som ofta är ofattbart passiv. Vilket för övrigt har fått Facebook att införa nya regler som ska förhindra självmord.

Annons

Å andra sidan finns det fortfarande en sprittande nyförälskelse bland många internetanvändare. En nyförälskelse som ibland kanske skadar omdömet en aning.

För någon månad sedan blev det en intensiv debatt efter att Katrineholms kommunchef Mattias Jansson på sin blogg lade ut frågor från en reporter på Katrineholms-Kuriren.

Och detta bloggande ligger i tiden. Kommuner utbildar sina anställda i bloggande och twittrande och alltfler förvaltningschefer ska börja att blogga och: ”synas på internet”. Ibland känns det som om det är bara för bloggandets skull. Att man missar att ställa sig frågan: Till vilken nytta?

För vad har till exempel chefen för omsorgsförvaltningen att berätta om på en blogg? Och om det nu finns mycket att berätta är just det något som ska prioriteras?

Kan det finnas en större nödvändighet att använda sig av internet i förebyggande syfte, för att hitta personer man kanske inte når annars?

Vad tycker du? Debattera på lobbyn@smp.se

Moderator · lobbyn

Tuva Klinthäll är feature­reporter på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Tuva Klinthäll
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons