Annons
Nyheter

Att jobba för ingenting

Nyheter • Publicerad 24 mars 2011

Nu till helgen kommer Växjö att fyllas av grävande journalister. Det är dags för det årliga seminariet för dessa journalister och detta år står Smålandsposten, Radio Kronoberg och Smålandsnytt som värdar.

I skrivandes stund sitter det många volontärer och jobbar med helgens konferens med tillhörande fest. Det viks biljetter, planeras bussar, sorterar deltagarnamn i bokstavsordning med mycket mera. Tempot är högt och med den kommer irritationsnivån. Men alla har samma mål, att det ska bli bra.

Annons

Jag är huvudansvarig för detta evenemang och slås av tanken på hur mycket folk är beredda att jobba endast för att något ska bli bra. Inte för lön, inte för egen personlig framgång utan helt enkelt för att det ska bli bra.

Precis som alla föreningsmänniskor gör. Vad vore Växjö Lakers utan alla föräldrar till spelarna som sålt lotter, grillat korv eller planterat skog? Vilka är det som hyllas i idrottsstjärnornas tacktal då de står med diamantbollar och annat i handen? Jo föräldrar eller någon tränare från ungdomstiden. Folk som har jobbat för ingenting. Eller i alla fall inte för någon ekonomisk ersättning.

Vad är det som krävs för att vi ska få den arbetskraften som föreningsmänniskor får? De gör det för att det är roligt, säger någon nu. Nej säger jag. Jag har aldrig tyckt att det har varit lustfyllt att stå i en kall kiosk i flera timmar. Men jag gör det för kollektivets skull. Gör inte jag det så får någon annan göra det dubbelt.

Men varför hittar vi inte den arbetskraften på jobbet? Det måste ju gälla samma sak där, gör inte vi det så får någon annan göra dubbelt. Vad är det som gör att ideellt arbete lockar fram arbetskraften? Eller handlar det om olika människotyper?

Och en annan sak, de pengar som de ideellt arbetande personerna inte tjänar, undrar hur mycket kommunerna tjänar på det.

Vad tror och tycker du? Hör av dig till lobbyn.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons