Nyheter

Att välja bort de avvikande

Nyheter • Publicerad 31 augusti 2012

Nu är augusti månad också över. Den här sommaren har gått extremt fort. Kanske för att det inte har varit någon sommar. I morgon september – nu är det fredagsmys med äppelkaka och vaniljsås som gäller. Vi har ett äppelträd i trädgården. Äpplena från det trädet är bäst i september.

I dag, fredag. Ni som läser Smålandsposten vet vad det innebär. Ännu en dag med vårt fördjupande inblicksmaterial som ni hittar på sidorna B10-13. I dag handlar det om fosterdiagnostik. Ny fosterdiagnostik gör det möjligt att hitta kromosomavvikelser allt tidigare.

Om 20 år, skriver Jan Bärtås, lär de sista barnen med Downs syndrom födas i Danmark. Utvecklingen i Sverige är den samma.

I dag tackar sex av tio kvinnor i vårt län ja till det så kallade KUB-testet, som står för kombinerat ultraljud och blodprov.

Nästa steg i fosterdiagnostik blir fostercellanalyser. Precis som namnet säger innebär det att man kan testa foster för hur mycket som helst. Anlag för högt blodtryck, bröstcancer och fetma för att ta några exempel. Sjukvården erbjuder dessa tester men det svåra beslut om att göra abort eller inte överlåts till föräldrarna.

I morgon lördag, också på Inblick, får ni träffa två underbara personer, Stellan Svensson och Linda Svensson, båda har Downs syndrom. Det är två personligheter som lever ett rikt liv med fullspikade dagar. Arbete, fritid, kompisar och familjeträffar, allt finns på agendan.

Stellans pappa Christer Svensson säger: ”man går miste om så mycket i livet om man ska välja bort det avvikande.”

Moderator · lobbyn

Gun-Britt Iderheim är produktionschef på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Gun-Britt Iderheim
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.