Nyheter

Bästa-listor – bästa ämnet på festen

Årets sista dag och årets sista Smålandposten. I morgon skriver vi 2013 och går en ny tid till mötes.
Även denna tidning är fullmatad med de återblickar som våra medarbetare lagt ner mycket möda på att sammanställa.
Nyheter • Publicerad 31 december 2012

På kultur&nöje har två illustratörer, Emmi Nilsson och Alexandra Severinsson, fått varsin halvsida för att på sitt eget sätt sammanfatta året som gått. Vad minns du av kultur&nöjes-året 2012? En rolig hashtag (ämnestråd) på twitter just nu är #bästabokever. Här tipsar kända och okända om sina bästa läsupplevelser. Bland de böcker som rankas högt återfinns såväl Paul Austers New York-triologi, Den hemliga historien av Donna Tartt, som flera böcker av Corman McCarthy och Wilhelm Moberg.

Som bokslukare är det förstås nästintill omöjligt att bara välja ut en enda favoritbok. Lika omöjligt som det är att en gång för alla lista bästa låten genom tiderna. Det kan ju så lätt variera över tid och sinnesstämning.

Samtidigt är det ju rätt roligt att försöka. Och det är rätt roligt att läsa också. Lite lättare, men bara lite, blir det när urvalet begränsas till bara det senaste året. Det är förstås därför vi, precis som så många andra, låter våra recensenter göra sina årsbästalistor varje år. Som ett tidsdokument om inte annat.

Varför inte ta det som ett tänkbart diskussionsämne på nyårspartyt i kväll? Försök komma fram till en gemensam lista över världens bästa filmer, böcker, låtar, tv-serier... Från 2012, eller överhuvudtaget. Jag lovar, det kommer inte att bli tyst en sekund!

Och för att bidra lite till inspirationen kommer förstås min lista här. Dagens lista. I morgon kommer den säkerligen se helt annorlunda ut.

Bästa boken: Cry, the beloved country (Alan Paton), Norweigan wood (Haruki Murakami), Dvärgen (Pär Lagerkvist).

Bästa tv-serien: Vita huset, Huset Elliot, Torka aldrig tårar utan handskar.

Bästa låten: Where the streets have no name (U2), River deep, mountain high (Tina Turner), These arms of mine (Otis Redding).

Gott nytt år!

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.