Annons
Nyheter

Dags för seriestart

I dag på kultur- och nöjessidorna får ni läsa allt om höstens nya tv-program och satsningar i både traditionella kanaler och nya medier.
Nyheter • Publicerad 12 september 2014

Gamla trotjänare som Downton Abbey, På spåret och Så mycket bättre kommer tillbaka, nya satsningar som Marco Polo, Gotham och Viva hate får premiär. Säkert hittar du din favorit.

Inte för att det spelar mig någon större roll. I vår familj är det ändå bara en serie som gäller. En riktig långkörare som troget återkommer från år till år. Så stadigt återkommande att man kan ställa klockan efter den. Och det gör vi.

Annons

Större delen av familjen är helt hooked. Fullständigt. Ja, det räcker inte. Fanatiska anhängare. Såna där som hänger på alla sajter, följer alla bloggar och snappar upp alla rykten om nya förvecklingar. Missar inte ett avsnitt. Trots att huvudrollsinnehavarna byts ut helt utan förvarning och knappt någon karaktär finns kvar från starten är intresset precis lika stort, om inte större, som från början. Hela kvällar planeras in, minut, för minut för att inte missa en sekund.

Säsongsavslutningen laddar de för i veckor. Analyserar minsta detalj efter tänkbara ledtrådar till upplösningen. Går det inte som de tänkt sig eller förutspått blir de fullständigt vansinniga och återhämtar sig inte förrän det drar ihop sig för en ny säsong.

De är så fast i serien att när det ibland ges möjlighet att följa inspelningen live – på plats – så sitter de på första parkett – eller står snarare – och lever sig in i handlingen, tjoar och skriker och app­låderar. Som om det faktiskt kunde påverka händelse­utvecklingen. Och de är långt ifrån ensamma.

Serien har allt, säger de. Hjältar och skurkar, starka känslor, kamp på liv och död. Vänner blir fiender när allianser bildas och bryts. Det händer så mycket så snabbt att tittar man bort ett ögonblick kan spelet vara för­lorat.

I går var det dags igen. Säsongspremiär. Lakers–HV?71.

Serien har börjat igen. Hipp hipp hurra!

Kristina Bingström är featurechef på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Kristina Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons