Nyheter

Dags ta ställning till festivalen

Det har talats mycket om festivaldöden i sommar. Peace and love i Borlänge gick i konkurs liksom Gatufesten i Sundsvall, Siesta i Hässleholm ställde in, nya Hultsfredsfestivalen som inte skulle hållas i Hultsfred hölls visserligen, men förlusten blev stor.
Nyheter • Publicerad 9 augusti 2013

Det har talats mycket om festivaldöden i sommar. Peace and love i Borlänge gick i konkurs liksom Gatufesten i Sundsvall, Siesta i Hässleholm ställde in, nya Hultsfredsfestivalen som inte skulle hållas i Hultsfred hölls visserligen, men förlusten blev stor.

Och vi kan prata om orsakerna till detta hur länge som helst. Om koncepten varit för smala, för breda, för otydliga. Om artister som inte passar in eller inte håller måttet eller kostar alldeles för mycket. Om väderförhållanden och scenområden. Om kringverksamhet som blöder sönder kärnverksamhet. Om en konserttradition som kanske, kanske spelat ut sin roll.

Men, till syvende og sidst är det egentligen bara en enda sak festivalernas vara eller inte vara handlar om och det är oss. Vi. Publiken. Kommer inte tillräckligt mycket folk till festivalerna, löser inte tillräckligt många biljetter – ja, då blir det kris och panik för arrangörerna. Kommer publiken i tillräcklig mängd, ja då kan ännu större, ännu fler artister bokas till nästa år för att locka ännu fler att titta och lyssna och trängas.

Dock, vi blir alltmer bekväma och bortskämda av oss. Det krävs mer och mer för att få oss att resa oss ur tv-soffan en regnig kväll eller lämna grillen på altanen en ljummen afton. Och det finns ju så mycket annat som drar också och gör anspråk på den där tiden som aldrig riktigt tycks räcka till.

Det är en knivig situation för arrangörer. Att skapa en festival både bred och intressant nog att locka. Men inte så bred att det blir utslätat som ett allsångsprogram i tv. Går det ens att locka både gammal och ung längre?

I kväll drar Karl Oskar-festivalen igång. Nu är det upp till Växjöborna att ta ställning till om man även i år vill trängas med langosstånd och tivoliattraktioner och öltält och marknadskallar för att uppleva lite festivalstämning innan sommaren drar sin sista suck.

På Stortorget underhåller reklamradions favoritartister och längs Nygatan rusar hästarna. Hela stan ska sjuda av liv.

Är det något för dig?

Kristina Bingström är featurechef på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Kristina Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.