Nyheter

Dålig information om nedläggningen

Kommunen har beslutat att lägga ner Arabyskolan som högstadium. Vi kommer den närmaste tiden följa utvecklingen och du kan idag läsa mer på sidan A6 och A8.
Nyheter • Publicerad 12 december 2012

Kommunen har beslutat att lägga ner Arabyskolan som högstadium. Vi kommer den närmaste tiden följa utvecklingen och du kan idag läsa mer på sidan A6 och A8.

Smålandsposten fick reda på planerna tidigt i måndags morse och våra journalister jobbade mycket intensivt under dagen för att ta reda på så mycket som bara möjligt. Men ärligt talat: Det borde de inte ha behövt göra – om bara Växjö kommun hade skött sitt jobb med att informera och svara på frågor.

Låt mig ge några exempel. På måndagen informerades de olika skolorna vid olika tidpunkter. Samtidigt skulle presskonferensen, och därigenom informationen till dig som läsare, hållas först på tisdagen, trots att upprörda föräldrar började ringa oss före 09.00 på måndagsmorgonen.

Det säger sig självt att vi inte kan undvika att skriva om en nyhet bara för att kommunen vill att vi ska respektera deras informationsplanering. Som tur var backade kommunen.

Men på Växjö kommuns hemsida fortsätter informations­haveriet. När jag skriver detta är länken som leder till relevant information på Växjö kommuns hemsida rubricerad ”Nya Arabyområdet”. Ingenting i den rubriken skvallrar om vad det egentligen handlar om.

Om jag klickar på den – inte så lockande – rubriken kommer jag till en sida där det fortfarande inte sägs något om skolan. Det närmaste en förklaring till vad det handlar om beskrivs så här:

”Förändringen går ut på att göra en ”nysatsning” i området och skapa goda förutsättningar för barn och elevers fortsatta lärande. Därför föreslås en ny arbetsordning som kan ge alla barn och elever i området en kvalitativ och god utbildningsmiljö.”

Men vilken förändring det handlar om sägs inte. Istället hänvisas jag till mer information via en länk beskriven som www.vaxjo.se/skolflytt. Och äntligen kan jag läsa om vad som planeras. Jag får information om vart jag kan vända mig om jag undrar något.

Det är nu jag slår oss för bröstet lite. Växjö kommuns agerande visar om inte annat på att det behövs duktiga journalister som inte accepterar ett nej utan fortsätter ställa frågor.

Magnus Karlsson är chefredaktör på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Magnus Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.