Annons
Nyheter

En summering av året som gått

Vi håller precis på att summera 2013. Hur blev året? Bra eller dåligt? Vad hände egentligen? Årskrönikor och årssammanfattningar avlöser varandra.
Nyheter • Publicerad 30 december 2013

Vad man märker är att mycket redan fallit i glömska. Andra saker glömmer man aldrig. Vad man kommer att komma ihåg är högst individuellt. Personliga händelser gör att man lättare minns saker.

Jag har gjort ett högst ovetenskapligt test på viktiga händelser under 2013. Här är vad de som jag frågade tänkte på direkt.

Annons

På hemmaplan: den varma, sköna sommaren, folkfesten och alla spännande matcher i samband med dam-EM i fotboll.

Nationellt: hysterin när Barack Obama var på kort men intensivt besök i Stockholm samt prinsessan Madeleines bröllop.

Internationellt: katastrof­minnen. Filippinerna och Syrien toppar kom-i-håg listan här.

Internationellt finns också Malala Yousafzais från Pakistan med. Malala blev skjuten av talibaner på väg hem från skolan. Under året som gått har hon fått EU:s pris för mänskliga rättig­heter, talat i FN-högkvarteret i New York, varit nominerad till Nobels fredspris och kommit ut med en bok. Malala fortsätter att kämpa för flickors rätt till utbildning i länder där detta inte är en självklarhet.

I Sverige fick vi en annan typ av skoldebatt. Den gällde kvaliteten på kunskapen. Och i dagens tidning skriver Kent Axelsson om Hovshagaskolan i Växjö som använder skogen som en viktig del av lärandet. Skolskogen är ett åtta hektar stort klassrum som sköts tillsammans med Växjö kommun och som används i alla ämnen. Skogen som klassrum heter projektet som förutom kunskap utvecklar det sociala samspelet.

Smålandsposten har också gjort lokala tillbakablickar. Ni har redan läst några och idag finns det fler på Älmhultssidorna och på Tingsrydssidan.

???

Även om det är en dag för tidigt önskar jag er ett Gott Nytt År!

Gun-Britt Iderheim är produktionschef på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Gun-Britt Iderheim
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons