Annons
Nyheter

Fantastiskt?

Gårdagens fantastiska nyhet. Eller kanske inte: En skolmatsapp till mobilen.
Nyheter • Publicerad 3 mars 2011

Jag gillar teknik, kanske lite för mycket, och mina kollegorna retar mig för att min familj har inhandlingslistan sammankopplad mellan våra mobiltelefoner: skriver jag in 5?l mjölk syns det automatiskt i fruns telefon. Fånigt? Japp. Underlättar det vardagen? Definitivt.

Men någon måtta får det väl ändå vara?–?världen översköljs av meningslösa innovationer.

Annons

En favorit till utmärkelsen mest idiotiska uppfinning, om en sådan finns, har varit popcornmaskinen för hemmabruk. Jag använder en gryta, lite olja och majs och kan inte för mitt liv förstå varför det måste uppfinnas en apparat för sysslan. Cykeln med eldrift ligger tvåa på min lista men jag är böjd att ändra mig när jag ser alla meningslösa småprogram till min mobiltelefon. Bland dessa finns så mycket skräp att blotta uppenbarelsen av en smörgåsgrill får mig att ropa; äntligen!

Det fanns ett svindyrt program till min telefon som inte gjorde något alls. Poängen? Har du råd med den här visar du att du är rik. Ungefär som fjolårets snackis om att vaska champagne.

Tillbaka till skolmatsprogrammet, som alltså talar om för dig vad barnen ätit för lunch. Jag kan försvara min inhandlingslista med att vi ofta kommer på något som måste skrivas upp när en av oss stoppat ner lappen i fickan och gått till jobbet. Men vi har också ett kylskåp på vilket det vanligen hänger en lista med vad barnen äter till lunch. Dessutom brukar vi på kvällarna göra det som förr i tiden kallades samtala. Ett vanlig så kallat samtalsämne för så kallat småprat är ofta ”vad fick ni till lunch i skolan?” Skolmatsapp? Nej tack.

Jag har laddat ner ett program som gör min telefon till ett vattenpass bara för att efteråt inse att jag aldrig skulle balansera en dyr telefon på en icke fastskruvad bräda.

Tekniken ska underlätta vardagen. Björn Ferry tog ett OS-guld men missade sitt andra. Minns ni hans typiskt Ferryanska liknelse för att beskriva känslan? ”Bor man i Afrika och får sitt första kylskåp, då är det liksom en jättestor skillnad i livet, men ett andra – okej, det är bra men det är inte helt nödvändigt.”

Ge mig uppfinningar jag verkligen behöver!

Magnus Karlsson är chefredaktör

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons