Annons
Nyheter

Följ med på vår matresa

I denna vecka räknar vi med att starta en artikelserie om närproducerad mat, dryck och annan livsmedel. Vi har valt att kalla den matresan.
Nyheter • Publicerad 8 mars 2011

Vi ser en förändrad trend i vår inställning till mat, det verkar som om allt fler bryr sig om vad de stoppar i sig. Inte bara för smakupplevelsen eller hälsoaspekten. Mest roligt är att fler verkar ha återskapat glädjen att laga och äta mat tillsammans. Att diskutera recept, delge varandra erfarenheter på det kulinariska området och att njuta av att matlagning av något vi skapat själva. Inte bara tillbedja familjen Dafgård i västgötska Källby.

Visst är tiden knapp när hungriga barn otåligt dunkar tallrikarna i bordet, men med lite planering går det att hitta genvägar även i sådana situationer. Bra mat behöver inte vara långkok utan mer av fantasi och att våga. Dessutom gör vi en insats för kommande generationer som försvann någonstans på vägen. Just nu puttrar en köttfärssås av älg i grytan som inspiration till denna text.

Annons

I vår artikelserie Matresan kommer vi att granska det nymorgnade intresset för råvaran. Små slakterier och andra producenter poppar upp på en landsbygd som inte bara går in för att leverera till livsmedelsindustrin. De föder upp i närområdet, slaktar, styckar och förpackar till egna diskar. Och kunderna strömmar till. Det kan mycket väl bli framtiden för vår landsbygd.

En del menar att vi måste öka våra matkonton men det kan faktiskt bli det omvända. Möjligheten att lyckas vid spisen kan innebära att färre antal portioner kastas i slasken.

Vi får hoppas att entreprenörerna ges förutsättningar för att denna trend ska lyckas. Viljan finns att göra Sverige till ett matland fullt jämförbart med Italien och Frankrike. Eller varför inte vårt grannland Danmark? Som trots kött- och äggskandaler alltid levt närmare sitt lantbruk.

Ett ökat intresse för mat kommer på sikt att förbättra djurhållningen i stort. Tipsa oss gärna i ämnet om dina erfarenheter.

Ulf Sibner är deskchef på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons