Annons
Nyheter

Härligt svenskt OS med ett tråkigt slut

I går avslutades OS i Sotji. 15 medaljer blev det totalt för Sverige och 14:e plats i medaljligan. Men det som skulle bli en suverän svensk avslutningshelg slutade i besvikelse.
Nyheter • Publicerad 24 februari 2014

I går avslutades OS i Sotji. 15 medaljer blev det totalt för Sverige och 14:e plats i medaljligan. Före länder som Tjeckien och Finland, men långt efter suveräner som Ryssland och Norge.

Charlotte Kallas formidabla upphämtning för guld på damernas stafett och Emil Jönssons två osannolika brons är det som jag starkast tar med mig från OS.

Annons

Men det som skulle bli en suverän svensk avslutningshelg slutade i besvikelse.

Charlotte Kalla hade ingenting att sätta emot norskornas framfart på tremilen i lördags och åt Rysslands trippel på herrarnas femmil fanns heller inte mycket att göra åt, även om alla tre svenskar åkte in bland de tio bästa.

Återstod hockeyn . Tre Kronor mot Kanada. Men guldglädje blev till surt silver. Silver med besk eftersmak sedan det framkom att centern Nicklas Bäckström åkt fast i en dopningkontroll.

Det skulle bli en suverän avslutning på ett suveränt OS. Så blev det inte. Så blev det inte alls.

Allt om OS-avslutningen och mer om dopningsfallet hittar du på sporten förstås.

Att världen är större än idrott och att världen inte stannar upp under OS blev dock så oerhört tydligt under lördagen. De gamla grekernas idé om att fred skulle råda under olympiaden kändes långt borta. Eventuella framgångar och medaljer i vinterolympiaden och resultatet av melodifestivalen som sändes från Örnsköldsvik i lördags och där John Lundvik från Växjö kunde se och höra Anton Ewald sjunga och dansa hans bidrag direkt till final, hamnade i skuggan, kändes plötsligt oväsentliga, i jämförelse med händelseutvecklingen i Ukraina. Det hände mycket och det hände snabbt. På bara några timmar var president Viktor Janukovytj avsatt och oppositionspolitikern Julia Tymosjenko frisläppt.

Vad som kommer att hända nu är fortfarande höljt i dunkel. Mer om detta på Världen-sidan.

Vad ska man göra nu på kvällarna när OS är slut var en fråga som ställdes i går. Ja, vad ska man göra? Vad tycker ni, är det skönt eller trist att OS är slut?

Kristina Bingström är featurechef på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Kristina Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons