Annons
Nyheter

Historia som liknar ett mirakel

Ibland beskylls vi journalister för att mest ägna oss åt det negativa och problemfyllda. Det kan ligga viss sanning i det. Men så är också en av våra viktigaste uppgifter att granska makten och upplysa om sådant som inte annars blir känt.
Nyheter • Publicerad 19 december 2013

Av någon anledning brukar kommunikationsdirektörer, informatörer, pr-konsulter och andra som arbetar med att för företags, myndigheters och andra organisationers räkning sprida information, huvudsakligen vara inriktade på att lyfta fram sådant som uppfattas som positivt.

För att väsentliga, men mindre smickrande, uppgifter ska nå offentligheten krävs ofta journalister. Och för att fatta rätt beslut behöver medborgarna ha tillgång till hela bilden, inte bara den putsade och belysta delen.

Annons

Den senaste tiden har vi på Inblicksredaktionen bland annat fördjupat oss i problem med att få tag på kontanter, försämrade resultat för SFI-elever och ojämlik fördelning av personalförmåner i Växjö kommun.

Men vi har förstås inget emot att förmedla goda nyheter, också. Så här i juletid känns det tillfredsställande att berätta en historia som liknar ett mirakel.

Med hjälp av reporter Jens Nielsen, fotograf Lena Gunnarsson och nyhetsgrafiker Kenneth Gehrman får vi följa med när Moa Takman opereras för att kunna bli nästan fullt hörande igen. Hon är den första delvis döva patienten i Kronoberg och den fjärde i landet som Helge Rask-Andersson på Akademiska sjukhuset i Uppsala använder tekniken på. Om operationen går bra har hon mycket att ta igen.

– Porlande vatten, löv som rasslar över gatan på hösten, kvittrande fåglar. Jag brukar säga att jag vet att det är vår eftersom jag kan höra duvorna kuttra, säger Moa Takman i reportaget.

Inger Andersson vet hur det är, hon fick hörseln tillbaka efter 40 år:

– Jag känner bara en sådan tacksamhet. Det viktiga för mig är att berätta att ingen ska ge upp.

Ett sådant budskap sprider vi gärna.

Johan Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons