Annons
Nyheter

Hotad hockey

I veckan dök ett mejl från min arbetsgivarorganisation upp. Det handlade om hot och våld mot journalister, ett tack och lov ganska sällsynt fenomen.
Nyheter • Publicerad 31 mars 2011

Jag ombads svara på en enkät om huruvida jag eller andra journalister på Smålandsposten själva blivit utsatta. Det har vi, senast i höstas, men jag vill vara tydlig med att svenska journalister är förskonade jämfört med våra kollegor i diktaturer runt om i världen.

Ett exempel på motsatsen läser jag i en artikel i tidningen Medievärlden om Västerbottens Folkblads hockeyreporter Jonas Fahlman. Han har blivit mordhotad efter att ha skrivit en artikel om Luleås sportchef Lars ”Osten” Bergström och att denne ska ha skrikit rasistiska glåpord åt en spelare i Skellefteå AIK.

Annons

Jonas Fahlman har sedan artikeln mordhotats på forum på nätet, i mejl och på telefon. Under lördagens semifinal blev han fysiskt attackerad då upprörda Luleåsupportrar kastade flaskor och mynt på honom.

Han mordhotas.

I Sverige har vi en stolt och lång tradition av yttrandefrihet och rätten att få publicera sig.

Jonas Fahlman bevakar inte en mutaffär. Han skriver inte om organiserad brottslighet. Han går inte till storms mot en diktator. Han skriver om ishockey.

Ett antal felkopplade supportrar tror att en semifinal i Elitserien handlar om liv och död. Men någon borde tala om för dem att det är deras beteende som är problemet.

I går kom så beskedet att Jonas Fahlman tar timeout. För sin egen och sin familjs skull avbryter han bevakningen av hockeyslutspelet och åker på en kort semester.

Jag förstår honom – men beklagar det samtidigt: Borde inte flaskkastarna vara de som tar timeout?

***

I dag får du en ny tidning med Smålandsposten, den heter Från och med nu. Vi har under fyra veckor samarbetat med John Bauergymnasiet för att göra en bilaga till Dag X, som går av stapeln i dag.

Alla texter och bilder står eleverna för, redaktör är Smålandspostens Helena Söderlundh och den lysande redigeringen har vår formansvarige Anders Tapola skött.

Annons

Jag är superstolt över deras arbete. Läs!

Magnus Karlsson är chefredaktör

på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons