Annons
Nyheter

Hylla den goda journalistiken!

Gårdagens besked om nedläggningen av Orrefors och Åfors är ett svårt slag för länets östra delar. Jag känner med alla de som blir av med jobben, och deras nära.
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2012

För mig är glasriket en stor del av min småländska identitet, många i min släkt arbetade förr med glashantverk på ett eller annat sätt och det är ett självklart utflyktsmål när utsocknes kommer på besök. Jag hoppas verkligen att de delar som fortfarande finns kvar överlever och förvaltar vårt gemensamma småländska arv. Du kan läsa mer om neddragningarna på sidorna B12–B13.

I går inleddes en av årets roligaste arbetsperioder. För fjärde året är jag en av de 12 jurymedlemmarna som ska utse Sveriges bästa journalistik: Stora journalistpriset. Den prestigefyllda utmärkelsen delas ut i tre kategorier: årets avslöjande, årets berättare och årets förnyare. Min grupp utser berättaren eller berättarna. Vi ska hitta den hantverksmässigt skickligast genomförda artikeln, boken, tv- eller radioprogrammet. Eller kanske bloggen.

Annons

Att få ta del av all den goda journalistik som produceras under ett år i Sverige är en förmån. Gripande tv-program blandas med välskrivna repor-tageböcker, intresseväckande radiodokumentärer med initierade reportage.

Jag har tidigare skrivit i den här spalten om vår vilja att ta betalt för innehåll på nätet. För att kunna göra det är jag övertygad om att det krävs att vi levererar riktigt god journalistik, ett paket som du som läsare ska känna att du behöver för att ha koll på samhället runt omkring dig. Min tid i juryn har stärkt mig i uppfattningen att det finns många riktigt duktiga journalister i Sverige. Och med det som utgångspunkt blir de utmaningar som min bransch står inför mycket enklare.

Att få hylla riktigt god journalistik ligger sålunda helt rätt i tiden.

Magnus Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons