Nyheter

Lärarrollen i fokus

– Man har en hammare över huvudet från Skolverket och en ost-hyvel som drar ner på resurserna från kommunen. Så säger en av närmare 350 lärare som har svarat på Smålandspostens enkät om deras syn på lärarrollen.
Nyheter • Publicerad 16 augusti 2012

Jag vill börja med att tacka alla som tog sig tid att svara precis när vårterminen höll på att ta slut. Det är era svar som utgör basen för den artikelserie som inleder Inblicksredaktionens höstsäsong.

Inblick är Smålandpostens avdelning för fördjupande journalistik. Och med hjälp av de många enkätsvaren och uppföljande intervjuer hoppas jag att vi kan ge en djupare inblick i lärarnas villkor än normalt, trots att jag är medveten om att vi inte vet hur representativa de svarande är för hela lärarkåren. Vi har valt att kalla serien Pressade pedagoger, eftersom det är just pressen att klara av kraven från olika håll som många lärare lyfter fram.

– Jag skulle byta jobb i morgon om jag kunde. Vi jobbar kopiöst mycket­, vår 45-timmarsvecka tenderar att bli 50 timmar alltför ofta, säger en annan lärare. Vi har lärarnas vardag i fokus, men stannar givetvis inte där. Förutom kommentarer från ansvariga politiker, kommer vi också att ställa frågan hur lärarnas situation påverkar eleverna. Det är för dem skolan finns till. Och det är mot den bakgrunden, och med vetskap om den svenska­ skolans försämrade resultat, som svaren blir särskilt allvarliga. Det är bara att gå till sig själv. De gånger jag har jobbat i sammanhang med omöjliga villkor som jag helst velat lämna, det är inte då jag gjort mina topprestationer precis.

Vissa människor stretar på och finner tillfredsställelse ändå, andra påverkas väldigt mycket av omständigheterna. Det finns givetvis inte bara en bild av lärarnas situation. Därför låter vi många röster höras. Är våra artiklar för dystra, eller för ljusa? Har du erfarenheter eller synpunkter som du vill dela med dig? Välkommen att höra av dig.

Jag hoppas att vi kan ge en djupare inblick i lärarnas villkor än normalt.

Johan Persson är inblickschef

på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Johan Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.