Annons
Nyheter

Mysteriet Dragos

Efter min instuckna fråga om varför Dragos kallades Fantomen i Smålandsposten fick jag brev från Smålandspostens före detta redaktionschef Peter I:son Fröberg.
Nyheter • Publicerad 27 april 2011

Han hade några ord på vägen i försöket att lösa mysteriet:

”I tidernas begynnelse (nåja, när serier dök upp i dagstidningarna) fick varje tidning döpa serierna som de själva ville. SMP valde Dragos (förmodligen hade SvD tagit serien före och döpt den till just Dragos). Åren gick och efter ett tag var det, så vitt jag vet, bara SMP och SvD som framhärdade i att kalla Fantomen för Dragos till säljaren från Bulls Presstjänst stora förtret. Alla andra hade ju anglifierat och kallat serien Fantomen. Det kostade ju pengar att bara serva SMP och SvD med namnet Dragos.

Annons

Jag minns att jag hade frågan uppe med SvD:s legendariske redaktionschef ”Bomben” och han – som jag – tyckte att vi i någon form av kulturell/historisk protest skulle framhärda. Vilket vi alltså gjorde.

Men – som jag minns det – blev trycket för stort på SvD och de föll till föga och därmed även Smp – annars skulle vi bli av med serien.”

En ledtråd i alla fall. Jag ringde Bomben, eller Lennart Persson som han egentligen heter, men han hade dessvärre inga kunskaper om vad som låg bakom namnvalet i SvD. Serien har tidningen publicerat sedan 1942 och kvar på tidningen fanns ingen som var med då den döptes.

Sista chansen blev istället serieexperten Hans Sidén i Göteborg, som det visade sig till och med skrivit en artikel i ämnet:

– Det var ett missförstånd. Fantomens skapare Lee Falk hade även gjort en serie som hette Mandrake, som i Danmark hette Dragos.

Och så kom det sig att när Fantomen skulle få ett svenskt namn tittade man söderöver och såg att Lee Falks serie där hette Dragos. Att det var fel serie kanske ingen ens upptäckte förrän det var för sent.

Mysteriet därmed löst.

Magnus Karlsson är chefredaktör och samtalar här med läsare.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons