Nyheter

Nya ord i språket

I går kom ett telegram från Tidningarnas Telegrambyrå som berättade att Ludde är det populäraste namnet på en hanhund i Sverige.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2013

Ny statistik från Jordbruksverket visar att det finns 3 647 hanhundar som bär det namnet. Bland tikarna är namnet Molly ohotad etta. Lika ohotad är schäfern som den populäraste hundrasen, även om antalet blandrashundar totalt dominerar. Antalet schäfrar i hundregistret är 32 032, säger telegrammet. Andra populära hundnamn är Bella, Wilma, Ronja, Bamse, Rocky och Charli. Sedan finns det 202 hundar i statistiken som bär namnet Zlatan. Men mer än dubbelt så många hundägare har valt att döpa sin hund till Messi. Hur ska man tolka detta?

Ungefär samtidigt går jag igenom mejl som kommit mellan jul och nyår och läser språkrådets nyordslista för 2012. Bland nya ord som conversesjukan, drinkorexi, kramtjuv, nomofobi, mjuk betalvägg, pekskärmsvantar finns givetvis också ordet ”zlatanera” med. Ett nytt verb som inte är mer än ett par månader gammalt men som redan verkar ha fått fotfäste i språket. Vår populära fotbollsartist sätter avtryck och dominerar inte bara i fotbollsvärlden.

I dagens tidning kan ni läsa avsnitt två i Smålandspostens granskning av den låga restaurangmomsen som infördes för ett år sedan. På sidorna A 14–16 får ni veta om momssänkningen blev jobbskapande eller inte och vad som hände med matpriset. Granskningen fortsätter, i morgon lördag kommer avsnitt tre. Då svarar landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) på frågor om restaurangmomsen.

Nytt för i år är att man måste vara 24 år för att ta körkort för tung motorcykel. Den 19 januari träder de nya bestämmelserna om körkortsregler för motorcykel i kraft. Mer om detta hittar du på sidan A9.

Gun-Britt Iderheim
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.