Annons
Nyheter

Omotiverade stopp

Valet. På söndag smäller det.
Men jag känner på mig att vissa av er helt har tröttnat och jag skriver därför om något helt annat. Och ärligt talat också lite som terapi för en valtrött redaktionsmurvel:
Nyheter • Publicerad 10 september 2014

Ämnet för dagen är en favorit i repris:

Trafikplanering i Växjö.

Annons

Det här känns redan bra. Ett brännande ämne som alltid kan diskuteras som de flesta har åsikter om.

Nåja.

Senast på min lista över saker jag stör mig på i Växjötrafiken är omotiverade stoppskyltar alternativt lämnaföreträdeskyltar som dyker upp på tvärgator till gator som inte är markerade som huvudled.

Är ni med? Alltså vägar där det borde gälla högerregel och när man stannar för att släppa fram någon plötsligt ser att det är en heldragen linje framför ens medtrafikant. Då har man redan hunnit vifta lite för att den andra föraren ska förstå att den kan köra. Båda börjar då köra exakt samtidigt. Båda tvärnitar. Jag får motorstopp.

På I11-området finns vad jag vet två sådana märkliga korsningar. På söder här i Växjö har det nyligen dykt upp en stoppskylt i korsningen mellan Vallgatan och Södra Esplanaden och en från Trädgårdsgatan ut på Wennerbergsgatan.

Nu undrar jag följande och hoppas att någon i läsekretsen kan svara:

Hur ska man som trafikant veta att den väg man kör på i praktiken är en huvudled trots att den inte är utmärkt som det? Och hur är det tänkt? Högerregel gäller inte i den första korsningen men i den andra – måste man alltså vara en van bilförare i just det område som man ämnar köra bil i? Måste man ha tagit ett par varv i kvarteren under lågtrafik och memorerat vilka vägar där man kan tuta och köra – och vilka som man ska stanna för högerregel?

Signatur ”Tacksam för svar”

Eller kanske som de sade i Nöjesmassakern:

”Krama varandra i trafiken”

Annons

På söndag är det val. Skrev jag det?

Magnus Karlsson är chefredaktör på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons