Nyheter

Prostituerad - som vilket yrke som helst?

Skulle anala samlag stå med i arbetsbeskrivningen för prostituerade om Camilla Lindberg (fp) får som hon vill?
Nyheter • Publicerad 10 maj 2010
Foto: Franka Bruns

Riksdagsledamoten Camilla Lindberg (fp) vill legalisera bordeller i Sverige. Hon anser att den sexköpslag som finns inte räcker till för att skydda de prostituerade. Med en legalisering så skulle man kunna ge prostituerade social trygghet i samhället och hon menar att bordeller, a-kassa och pensionspoäng kan vara ett sätt att nå det.

Prostitution är en svår fråga. Hur mycket vi än skulle vilja få bort prostitutionen så går det inte. Världens äldsta yrke brukar det ju kallas.

Men låt oss då låtsas att vi lever i en Camilla Lindberg-värld där vi har legaliserade bordeller i landet och de fungerar som vilken arbetsplats som helst.

Tänk er hur svårt det måste vara att jobba som skyddsombud på den arbetsplatsen. Hur många kunder om dagen är att betrakta som normal arbetsbörda? Arbetsmiljön - hur ska den vara? Hur ser arbetsbeskrivningen ut på tjänsten som prostituerad? Står det med i den vad som förväntas av den som arbetar och vad händer då en kund kommer och betalar för att denne vill ha ett analt samlag. Kan den prostituerade då säga: Nej tyvärr, det står inte i min arbetsbeskrivning.

Som sagt så är situationen för de prostituerade en viktig fråga att diskutera, men är det inte lite naivt att tro att allt kommer att ordna sig för dem så länge de får tillgång till a-kassa och pensionspoäng?

Aftonbladet hade i går en intervju med Camilla Lindberg. Hon säger i intervjun att med rätt man och till rätt pris så skulle hon kunna tänka sig att betala för sex.

Okej Camilla, men frågan är väl ändå om du skulle kunna tänka dig att arbeta på den arbetsplats du vill legalisera.

Vad säger ni?

Elisabeth Anderberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.