Nyheter

Ryktet som tog skruv på nätet

För några dagar sedan läste jag en text på företaget Day4:s hemsida.
De hade bestämt sig för att se hur enkelt det är att sprida desinformation och berättelsen var full av lärdomar.
Nyheter • Publicerad 18 augusti 2012

Day4 bestämde sig för att koppla sitt falska rykte till företaget Apple, som enligt andra rykten snart ska lansera en ny telefon.

Så här gick det till: De ritade en bild på en skruv i ett 3D-program. Skruvens huvud var varken en enkel skåra eller stjärna utan en helt ny och fullständigt opraktisk variant. Bilden såg de till att skicka till ett forum på nätet med texten, översatt: ”En vän tog ett foto för en tid sedan på det där fruktföretaget, de gör uppenbarligen till och med sina egna skruvar.”

Mindre än tolv timmar senare kom första reaktionen, på en blogg som skriver om Apple:

”Apple kan arbeta på en topphemlig skruv som ska låsa dig ute från dina prylar för alltid”

Observera ett ”kan” i den långa rubriken.

Sedan rasade det på, skriver företaget. Yahoo. MacWorld. Den ansedda tidningen Wired. De etablerade medierna tog alltid ryktet med en nya salt. Men i kommentarerna tog nästan samtliga användare ryktet som sant – och drog det vidare till Twitter eller Facebook utan brasklappen ”kan”.

Det säger lite om hur många i dag konsumerar information. På de etablerade sajterna finns noggrannheten – men utan kraven på att stå för den information man sprider blir sanningen det första offret.

Saker är vanligen lite mer komplicerade än vad som går att få fram i ett kort inlägg i ett kommentarsfält eller en statusuppdatering på Facebook.

Vi inom professionella medier beskylls ibland för att vara långsamma.

Men hellre rätt än först.

Magnus Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.