Annons
Nyheter

SD:s dolda agenda

På fler SD-valvakor under söndagskvällen var medier inte välkomna.
Nyheter • Publicerad 16 september 2014

Till exempel fick kvällstidningen Expressen se sig utestängda från SD:s vaka i Stockholm. Självklart en reaktion på de avslöjanden tidningen gjort om partiet de senaste veckorna. I går kom också rapporter om att enskilda reportrar fått nobben från att ställa frågor till Jimmie Åkesson. Att som riksdagsparti ställa krav på reportrar, vilka frågor som får ställas eller vilka medier som bevakar är system­hotande. SD gillar inte vad Expressen skriver – därför får inte Expressen bevaka valvakan. Att partiet skyller på Expressens samarbetspartner Researchgruppen som skäl för att låsa dörren är genomskinligt, SD har på flera ställen i landet fått kritik för sitt förhållningssätt mot medierna.

Jag är inte odelat positiv till Expressens avslöjanden veckan före valet. En del av de utpekade Sverigedemokraterna återfanns långt ner på listorna – jag valde själv att inte publicera namn på en av de utpekade då denne rimligen inte hade chans att ta sig in i kommunfullmäktige.

Annons

Men faktum kvartstår: Jimmie Åkesson och SD:s folkvalda arbetar för och med skattepengar och att så uppenbart straffa tidningen som granskar dem visar på en skruvad syn på demokrati och fria medier. I sammanhanget passar det att påminna om den motion partiet lämnade in efter förra valet där de ville tvinga tidningar att ta in deras annonser.

Gör inte medierna som SD vill blir det alltså tal om lagändringar.

Dubbelt märkligt blir det när partiet samtidigt gör en stor sak av att de är särbehandlade av oss etablerade medier. Trippelt märkligt när vi så här efter valrörelsen kan konstatera att vi dagligen har fått kämpa för att ens få Sverigedemokrater att svara på enkla frågor. Att bevaka SD på samma sätt som övriga partier är alltså inte enkelt.

Men tillbaka till de utelåsta Expressenjournalisterna. Omgående gav andra Stockholmsredaktioner tidningen lov att fritt använda deras material för att mildra skadan. Ett bra initiativ i ett svårt läge.

På twitter reagerade användare. ”Bra gjort. Visar att ni inte kan stoppa media” skrev en person till SD:s Kent Ekeroth. Jag läser rapporten om händelsen i Dagens Media.

Kent Ekeroth svarar – och det är här det blir riktigt läskigt:

”Haha. Det gör vi i sinom tid”

Jag tar det som det hot det faktiskt är. På SD:s dolda agenda står uppenbarligen att i sinom tid tysta fria medier. Ett oerhört provocerande uttalande.

Och nu har de stöd av 13 procent.

Magnus Karlsson är chefredaktör på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Magnus Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons