Nyheter

Sjögull en vacker men farlig växt farlig växt

Har ni sett blommande sjögull? Förföriskt vackert. Intensivt gult, grönskan under blommorna och så mörk sjö. En fröjd för ögat. Det är lätt att förstå att man döper båtar till sjögull.
Nyheter • Publicerad 23 augusti 2013

Men det finns en annan sida. Med sin otroliga växtkraft hotar den vackra prydnadsväxten att täppa till sjöar och vattendrag och övrigt liv i vattendragen. 

I Tingsryds kommun har man tagit upp kampen mot växten eftersom utbredningen av sjögull utgör ett hot mot kommunens sjöar.

Emmeli Olsson och Bernd Blankenburg på vår Tingsryds­redaktion har skrivit många artiklar om sjögullskriget i kommunen. I dagens tidning finns ytterligare en. Tingsryds kommun kommer att bjuda in till en nationell konferens. Orsak: kampen mot sjögull är för omfattande för en liten kommun att utkämpa på egen hand och åtgärder för att stoppa växten måste komma igång snabbt. Läs det senaste i sjögullskriget på sidan B6.

Inblickshösten är nu i full gång efter ett sommaruppehåll. På dagens inblickssidor får du veta att det förekommer diskriminering på arbets- och bostadsmarknaden.

Det slår forskarna på det ett och ett halvt år gamla forskningscentret för arbetsmarknads- och diskrimineringsforskning vid Linnéuniversitetet fast med säkerhet. Det gäller att ha rätt namn, rätt sexuell läggning och att inte vara för gammal om man vill ha jobb eller bostad.

Forskarna har i flera år gjort fejkade undersökningar och ansökt om såväl bostad som jobb.

Professor Mats Hammarstedt konstaterar, att forskningen ger en intressant bild av hur samhället fungerar. En sökande som har ett svenskklingande namn får komma på anställningsintervju hela 50 procent oftare än en sökande med ett arabiskt namn.

Helena Söderlundh har träffat Samer Hosny, Växjö som sökt över 1 000 arbeten och bara blivit kallad till tre anställningsintervjuer. Han är övertygad om att hans namn och bakgrund är orsaken.

Gun-Britt Iderheim
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.