Nyheter

Skulle du betala för nätnyheter?

Veckan avslutades med tre dagar i Oslo. Tidningsfolk från hela Norden ägnade sin tid till att diskutera affärer på internet.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2011

Veckan avslutades med tre dagar i Oslo. Tidningsfolk från hela Norden ägnade sin tid till att diskutera affärer på internet.

Många idéer, många planer – men dessvärre inget facit.

Frågan är svår: många av våra läsare vill ha sin information på nätet. Men våra annonsörer ser papperstidningen som sin främsta­ plats. Alltså täcker in­täkterna på smp.se knappt kostnaderna.

På det viset är Smålandsposten knappast unik – inte många tidningars webbar går med vinst.

På sina håll provar därför tidningskoncerner olika metoder för att ta betalt av dig som läsare. Egentligen inte så konstigt eftersom papperstidningen alltid har kostat pengar. Men ändå känsligt: webben har alltid varit gratis.

Aftonbladet är den tidning som kanske har kommit längst, med sin plus-tjänst. Smålandspostens ägare, Gota Media, för­söker hitta en väg med webb­platsen för BLT och Sydöstran.

Hur det kommer att se ut om några år vet jag inte. Jag tror dock att många tidningar på ett eller annat sätt försöker sälja sitt innehåll på nätet.

Och med det kommer den självklara frågan:

Skulle du betala – och i så fall hur mycket?

???

Har ni läst om polismästaren i Stockholm som misstänks för att – i strid med grundlagen – pressat en kollega för att få reda på om det var denne som anonymt uttalat sig i pressen?

Att efterforska vem som pratat med medier kan för en polis leda till fängelsestraff. Lagen finns till för att en enskild medarbetare ska kunna tipsa om något som inte står rätt till.

Dessutom: du har alltid har rätt att vara anonym om du kontaktar oss med ett nyhetstips.

Magnus Karlsson är chefredaktör på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.