Nyheter

Stängningen en nyhet som berör

Knappast någon nyhet har under året väckt lika mycket uppmärksamhet som stängningen av Lundsberg. Smålandsposten har bevakat frågan med utgångspunkt från Tidningarnas telegrambyrå men även ledarredaktionen och jag själv har skrivit om mobbning och misshandel.
Nyheter • Publicerad 31 augusti 2013
Internatskolan Lundsberg.Foto: scanpix
Internatskolan Lundsberg.Foto: scanpixFoto: 

Under gårdagen läste jag det beslut som fattades under 2011, där skolinspektionen ger svidande kritik mot skolan. Dokumentet innehåller en del fasansfulla beskrivningar om hur elever behandlar – förväntas behandla – varandra. Jag ska inte dra några detaljer, beslutet finns att läsa på nätet om du är intresserad, men tycker nog att allt som behöver sägas, sägs på enkel byråkratsvenska:

”Miljön vid skolan präglas inte av trygghet och studiero.”

Vår ledarredaktion fick i veckan mycket respons på sitt inlägg. Massor av ris – massor av ros. Frågan engagerar. På nätet startar nu motrörelser bestående av föräldrar, före detta elever och debattörer som ser stängningen av skolan som det största sveket.

Kollektiv bestraffning, hävdar de. Det stora flertalet ska inte drabbas för att fåtalet missköter sig.

Det är, som jag skrev i onsdags, inte enkelt att komma till bukt med mobbning. Eller för den delen att ändra en inarbetad kultur, om det är vad Lundsberg nu lider av. Så som saker alltid har varit tenderar de alltid att vara, se bara på din egen arbetsplats eller förening och de där människorna som alltid avfärdar nya idéer med repliken ”så har vi aldrig gjort”.

I Växjö. I Kronoberg. På nätet. På arbetsplatser. Mobbning finns överallt.

Det är ofta svåra artiklar att skriva eftersom de utsatta inte får drabbas mer av en publicering. Samtidigt är det viktiga artiklar att skriva.

Hör av dig till oss om du har tips på miljöer och sammanhang som inte fungerar som de ska. Du har så klart rätt att vara anonym.

Magnus Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.