Nyheter

Tankar från Östermatchen

Det är faktiskt omöjligt att inte skriva om Öster i dag. För måndagens premiär är något jag och många med mig har längtat efter och sent kommer att glömma.
Nyheter • Publicerad 5 september 2012

En dag som denna väljer jag att inte nämna finansieringsformer eller kommunala borgensåtaganden. I stället ägnar jag mig huvudsakligen åt folkfesten.

För med 12 000 personer på Östers nya arena blev det inget annat än fest. Före matchen stod jag precis innanför grindarna och delade ut sittunderlag till besökare. Några stannade till och snackade en stund och budskapet var alltid det samma. ”Vilken arena. Som jag har längtat till i dag”.

Och trots vissa inkörningsproblem – Ola Salos mikrofon funkade inte, kön till korven gigantisk, oavgjort resultat – får vi väl ändå slå fast att premiärmatchen blev en succé.

Faktum är att inte ens vår systertidning Barometerns artikel, som slår fast att vår arena inte är lika bra som deras, upprörde nämnvärt.

Nu är det bara att hoppas att draget håller i sig – hur hög blir publiksiffran på nästa match?

Förvånansvärt många Värnamosupportrar tackade för övrigt ja till ovan nämnda sittunderlag, trots att Östers logga var placerad intill Smålandspostens. Med tanke på stämningen i går kanske man vågar hoppas på en supportertillströmning.

SVT-sporten gjorde en annan bedömning än 12 000 smålänningar. I stället för att resa till Växjö valde de i stället att bevaka att legendaren Kennedy Bakircioglü återvänt till Hammarby IF efter några år som utlandsproffs.

Ännu ett exempel på att Stockholmsredaktioner prioriterar sin hemstad även när de är riksspridda.

Undantaget till regeln stavades i går Aftonbladet, som förstått skillnaden på en matchotränad hemvändare och vad som händer i Småland. Med en reporter och en krönikör på plats levererades nästan ett helt uppslag från derbyt. Bra läsning!

Magnus Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.