Tidningen - en bra lärobok
I somras hamnade jag i en medieskugga under några dagar. Ingen dator med uppkoppling som fungerade, riktigt dålig täckning på telefonen och fyra kilometer till närmaste affär och försäljning av papperstidningar. Jag köpte många men affären var inte öppen alla dagar.
I huset där jag bodde fanns en bokhylla med några gamla skolböcker. En svensk historia, några antologier och så kemiböcker.
Jag läste lite i alla en regnig dag när jag inte hade något annat att göra. Innehållet i en antologi tyckte jag mig behärska och la snabbt undan den. Språket var dessutom något föråldrat. Det kändes som kuriosa. Det som stod i historieboken hade jag lite hum om, men fick en bra och nyttig repetition. Med kemin var det svårare. Allt kändes nytt. Även om jag visste att jag läst det som stod där i skolan. Det är bara att konstatera, om man inte blir påmind eller fräschar upp minnet glömmer man tyvärr mycket av det man en gång kunnat.
En tidning är, förutom att den är en utmärkt nyhetsförmedlare, en bra lärobok. Ständigt i förändring, ständigt aktuell och lättillgänglig. Hoppas ni håller med.
I dagens Smålandsposten , på sidorna 30–31 i A-delen, får vi en kemilektion om blivande nobelpristagaren Daniel Schechtmans forskning som i år ger honom kemipriset. Jan Bärtås lotsar oss genom atomer och kvasikristaller till Växjö lasaretts huvudentré och en unik mosaikprydnad. Ni ser den på Filip Sjöfors bilder.
Tänk vad lite man vet. Jag har gått på konstnär Göran Gidenstams mosaik många gånger och aldrig förstått dess storhet. Än mindre fattat att mosaiken är en kvasikristall och nu föremål för Nobelpris.
Moderator · lobbyn
Gun-Britt Iderheim är produktionschef på Smålandsposten och samtalar här med läsare.