Annons
Nyheter

Tycke och smak

Ett stort antal detaljplaner och bygglov har överklagats i Växjö de senaste åren.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2011

Idag inleder vi en artikelserie om synen på detta, med start vid gamla vattentornet som ligger nära centrum och där bebyggelse av höghus stött på motstånd. Samtidigt skriver Jonas Nilsson här intill en debattartikel i ämnet och menar; " Måste varje ny byggnad i Växjö fortfarande på 2000-talet se ut som vore den ett turisthotell på Mallorca från 60-talet.

Se, där slår Jonas Nilsson direkt fast att han har en egen smak och det ska ingen förneka honom. Den som har andra synpunkter än rådande, när planer och visioner sjösätts, ska göra sin stämma hörd. Så fungerar en demokrati och inte minst denna sida är ett forum för detta.

Annons

Men estetik är bara en sida av problemet. Den andra är synen på hur våra egna livsmiljöer påverkas negativt av beslut när det gäller utbyggnad och utveckling. Det som en kallar framåtskridande känner andra olust inför. Våra artiklar de senaste veckorna om utbyggnad av vindkraften i länet har inte minst påmint oss om att opinionen tar ordentlig fart när något "inkräktar" på vår egen närmiljö. Och det är inte heller så konstigt att människor motsätter sig förändringar som inte synes vara till någon fördel för dem själva? Men hur skulle det gå med utvecklingen i det här landet om varje enskild tanke skulle beaktas. Och så är ju inte heller fallet även om rätten att överklaga självklart är lagligt reglerat. Att den processen nu snabbas på i och med nya plan- och bygglagen träder i kraft i maj är dock positivt. Långbänken betraktas av många som en räddningsplanka då mycket kan hända under tiden.

Men är det rätt sätt att tackla problemet. Eller måste det få ta lång tid för att besluten ska bli de bästa?

Vad tycker du?

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons