Annons
Nyheter

Vad är ett arbete?

Det finns inte mycket som är mer irriterande än en försäljare som tränger sig på vid fel tidpunkt.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2014

Och det finns inget lättare än att låta sin frustration gå ut över just den där personen som tränger sig på, antingen det är på telefon, vid dörren eller ute på stan.

I dag torsdag fortätter vi granskningen av hur dammsugarföretagen jobbar. När man läser reportagen är det inte svårt att förstå att försäljaren som söker kontakt kan befinna sig i en situation som inte bara är irriterande, eller frustrerande, den kan vara rent desperat.

Annons

När vi jobbade med artiklarna diskuterade vi bland annat vad som krävs för att något ska vara ett arbete, i den mening som förutsätts i begrepp som arbetsförmedlingen, arbetslinjen eller arbetarpartiet.

Är det ett arbete även om man knappt tjänar något, eller om man till och med måste betala för det, eller om det i första hand går ut på att sälja till den egna familjen och de närmaste vännerna?

– Jag tycker inte att jag fick betalt för jobbet jag gjort, säger en säljare som utförde uppåt 20 demonstrationer och tjänade 3 000 kronor, på en dammsugare som hon sålde till sig själv.

Nu ska vi inte dra alla över en kam. Det finns säljarjobb med justa villkor och med goda möjligheter till en ordentlig förtjänst.

Men de dammsugarföretag som Smålandsposten granskar är långt ifrån ensamma i sitt slag. För att förstå varför de lyckas locka arbetssökande räcker det med en snabb titt i arbetsmarknadsstatistiken. I december var ungdomsarbetslösheten drygt 20 procent, över 120 000 ungdomar var arbetslösa.

Susanne Zander, som arbetar med arbetslivsfrågor på Ungdomsstyrelsen, säger samtidigt att fler unga än tidigare arbetar under osympatiska anställningsförhållanden.

– Det finns gott om desperata ungdomar som är beredda att göra vad som helst.

Tänk på de nästa gång en försäljare tränger sig på.

Johan Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons