Nyheter

Vad säger ett betyg?

När Jan Björklund (fp) under tisdagen presenterade det betygförslag som blir verklighet om de vinner valet i år så var budskapet: betyg tidigare får barnen att ta skolan på allvar.
Nyheter • Publicerad 19 maj 2010

Det förslag som ligger säger att det ska sättas betyg från och med årskurs sex och det ska bli fler betyg. Jan Björklund har flera gånger tidigare sagt att han vill sätta stopp för denna "flumskola" som bedrivs nu.

Att få ett bra betyg på något man gör är alltid upplyftande. Men att få ett dåligt... Peppar det verkligen elever till att göra bättre ifrån sig? Om man har fått dåliga betyg under flera år trots att man tycker att man gör sitt bästa, finns inte risken då att eleven tappar sugen för skolan istället för tvärtom?

Och hur ska man säkra så att betygen blir rättvist ställda?

Det finns säkert en betygshistoria hos alla. Antingen en historia som säger att man fick mycket bättre betyg på grund av att läraren var schysst. Eller den andra historian som säger att man inte kom överens med läraren och fick därför sämre betyg. Vi kan säga vad vi vill om dessa historier, men fakta från Skolverket visar att betygen är väldigt orättvisa. Och det är inte så konstigt om en lärare påverkas av en elevs personlighet när det sätts betyg. Trots att betygen ska visa mått på kunskap.

Det konstiga är att det finns inget sätt för en grundskoleelev att överklaga sitt betyg. Även om eleven visar dokument, provresultat med mera så kan inte betyget ändras när det väl är satt.

Så den här "flumskolan" som ska sträckas upp för elevernas del, kommer den även att sträckas upp för dem som arbetar inom skolan?

Vad tycker du?

Elisabeth Anderberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.