Annons
Nyheter

Vågar du vissla?

Strax före jul skrev Smålandsposten om att rädslan ökar för att säga ifrån om missförhållanden på landets arbetsplatser.
Nyheter • Publicerad 10 mars 2011

Strax före jul skrev Smålandsposten om att rädslan ökar för att säga ifrån om missförhållanden på landets arbetsplatser. Det visar sig i flera undersökningar.

Även inom den offentliga sektorn verkar tystnaden breda ut sig. Det menar forskare som studerat frågan. Orsaken hänger delvis samman med privatiseringar inom till exempel skolsektorn där den egna skolans förträfflighet ska stå fram, även om det kan finnas väl så starka skäl för att kritisera skolans arbetsförhållanden.

Annons

Föreningen Transparency International Sweden har drivit frågan om att stärka ställningen för så kallade whistleblowers, de som vågar säga ifrån. Anledningen är att det ses som en viktig åtgärd för att minska risken för korruption i samhället.

När artiklarna publicerades hade regeringen inga planer på åtgärder.

Men nu kanske det kan bli aktuellt. I förra veckan tog konstitutionsutskott upp frågan om skydd för whistleblowers med uppmaningen att föreslå:

”...att riksdagen ger till känna för regeringen att en översyn av lagstiftningen bör göras för att stärka och skydda den enskildes möjlighet att påtala och slå larm vid korruption och andra oegentligheter.”

När översynen görs avgör dock regeringen på egen hand.

Andemeningen i utskottets förslag är att den som väljer att säga ifrån om misstänkta oegentligheter på arbetsplatsen ska kunna göra det med starkare anonymitetsskydd än i dag, ungefär på samma sätt som källskydd till medier fungerar i?dag.

Den som säger ifrån ska inte drabbas av att ha ”blåst i visslan”.

Bosse Vikingson är reporter på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Bosse Vikingson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons