Nyheter

Vems önskelista läser Bo Frank?

En Köpenhamnslinje för flyget är ett måste, skriver kommunalrådet Bo Frank (m) på dagens Lobbysida. Den ledande företrädaren för "Europas grönaste stad" litar inte på den miljövänligare tågtrafiken på den relativt korta sträckan.
Frank förklarar att när han träffar företrädare för näringslivet får han veta att en Köpenhamnslinje står högt på företagens önskelista.
Nyheter • Publicerad 31 oktober 2011

Frågan är om de som vill flyga är beredda att betala vad det kostar. Nyligen skrev Frank tillsammans med sina partikamrater i ledningen för Landstinget Kronoberg, Regionförbundet Södra Småland och Alvesta kommun till infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd och önskade en dubblering av det statliga stödet till de regionala flygplatserna eftersom dessa har blivit fler.

Flygplatsen drivs med förlust och där det statliga stödet tar slut måste ägarna landstinget, Alvesta och Växjö kommun täcka upp. Att marknadskrafterna ensamma ska lyfta flyget tror inte ens de ledande moderaterna på. Och flygtrafiken bedöms som så viktig för regionens utveckling att den är värd stödet.

Jag tänkte på det där efter att ha lyssnat på den bostadspolitiska debatten som Smålandspostens Daniel Rydström ledde på Storgatan i lördags. Där lyftes frågan hur det påverkar Växjös utveckling att unga människor inte hittar någonstans att bo utan måste flytta till någon annan ort? Det är flera års väntetid för en mindre lägenhet i Växjö tätort.

På sidan 10 kan ni läsa mer om debatten. Partierna som deltog var överens om att det byggs för lite, men inte om vad som behöver göras för att det ska byggas mer.

Frågan är om de som söker bostad är beredda att betala vad det kostar. Och om Bo Frank och hans allianskollegor läser lika noggrant i de bostadslösas och trångboddas önskelistor som i de som skrivs av flygfärdiga företagare.

Krävs det större engagemang från stat och kommuner för att lösa bostadsbristen eller ska vi lita på marknadskrafterna? Debattera här på Lobbyn.

Johan Persson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.