Annons
Nyheter

Vi går mot ljusare tider

Det är mörkt nu, väldigt mörkt. På söndag har vi årets mörkaste dag. Jag tänkte på det när jag råkade fästa blicken på Kiruna på en hemsida.
Nyheter • Publicerad 20 december 2013

Där stod "Här går solen aldrig upp" . Det lät lite väl drastiskt. Här i Kronoberg har vi i alla fall "dag" 6-7 timmar per dygn.

I dag har vår Inblicksredaktion tittat på vad som hänt med apoteken efter omregleringen av apoteksmarknaden. Det var 2009 som marknaden öppnades för nya aktörer. Vad har hänt? Svaret är många fler apotek, längre öppettider och en hårdnande konkurrens. Detta har lett till ett helt nytt sortiment på apoteken. Medicin och hygienprodukter är inte längre allena rådande som det var tidigare. Apoteken har blivit diverseaffärer som till och med säljer godis.

Annons

Det här är en stor förändring om man ser tillbaka. Det är inte så länge sedan apoteken bara sålde något som avvek från ordinarie sortiment inför julen. Vad man då tillhandahöll var senap, sockerkulör, enbärsolja och saffran. Varje apotek med självaktning gjorde sin egen senap.

Hur det ser ut på de svenska apoteken och vad som följt i omregleringens spår kan du läsa på sidorna A16-18.

En annan bransch som genomgått en förändring är Posten. I dag hämtar du dina paket i närmaste butik eller närmaste bensinmack. Så här några dagar före julafton är det rusch i paketutlämningen. På Ica Dalbo talar man om någonstans mellan 45 000 och 50 000 försändelser som de tar emot och lämnar vidare varje år. Urban Nilsson och Andreas Westergren tittade in i det organiserade kaos som finns på paketutlämningen.

Och det är väl så det är lite varstans nu, ett organiserat kaos. Alla verkar ha manga järn i elden och röra i många grytor samtidigt. Men lugn, det är ett övergående kaos. Om bara några dagar är det som vanligt och vi går mot ljusare tider.

Gun-Britt Iderheim
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons