Nyheter

"Vi har alltid gjort så"

"Är det rätt att vikarier lägger sig i, eller har de inte hela bakgrunden? Hur ser det ut runt dig på din arbetsplats, finns det jargonger som borde brytas där?"
Nyheter • Publicerad 15 juli 2010

Nu är det vikariernas tid på året. För vissa kanske det är det första jobbet och då känns det viktigt för många att passa in. Och på frågan: Varför ska vi göra så här, blir svaret ofta: För vi har alltid gjort så. Och vikarien anpassar sig. Oftast.

I dag kan du läsa om Gustav Hållén som berättar om sina introduktionsdagar på ett äldreboende. Hur han mådde dåligt av hur personalen behandlade de äldre och när han fick nog och sa ifrån.

Inom vård och omsorg jobbar personalgruppen ofta väldigt nära tillsammans och det bildas en viss jargong. För de som jobbar i samma grupp är inte jargongen något mer än just jargong och vardag. De kanske inte reflekterar över hur de faktiskt uppför sig mot sin omgivning.

Gustav Hållén beskriver en situation där en ur personalen skulle duscha en vårdtagare och sprutade vatten rakt i ansiktet utan att säga ifrån trots att denne viftade med armarna i ett försök att ta skydd.

Personalen i fråga gjorde det säkert inte för att vara elak, det var bara så de alltid gjort. Om Gustav skulle ha varit som de allra flesta vikarier är och anpassat sig till jargongen skulle han själv snart ha stått där och duschat vårdtagaren i ansiktet. Men han sa ifrån.

Tänk om vi mer ofta kunde ta till oss vad vikarier säger och tycker. De kommer in med helt nya ögon och är de som faktiskt kan sätta stopp för gamla dåliga rutiner.

Vad tycker du? Har du egna upplevelser som vikarie eller personal? Är det rätt att vikarier lägger sig i, eller har de inte hela bakgrunden? Hur ser det ut runt dig på din arbetsplats, finns det jargonger som borde brytas där?

Hör av dig till Lobbyn.

Elisabeth Anderberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.