Annons
Nyheter

Med rallydubb går det undan på isen

Det började som en teststräcka för att vintertid kunna testa Robin Sandbergs etanoldrivna rally-Saab, sedan blev det lite av samlingspunkt för bygdens motorintresserade och nu har isbanan på Tjuredasjön nått statusen av eventanläggning för företagsträffar.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2006
Jodå, isen håller. Här är 35 centimeter tjock is, säger Rolf Johansson.Foto: Stefan Nilsson.
Jodå, isen håller. Här är 35 centimeter tjock is, säger Rolf Johansson.Foto: Stefan Nilsson.Foto: 
Snön yr och Volvon kasar hit och dit när Daniel Wigren tränar på Tjuredasjöns is. Foto: Per-Erik Sandebäck
Snön yr och Volvon kasar hit och dit när Daniel Wigren tränar på Tjuredasjöns is. Foto: Per-Erik SandebäckFoto: 

Rolf Johansson och Sten-Olof Lundkvist är männen bakom isbanan som i år har en sträckning på 3,4 km runt sjön.

- Jag har väl borrat ett hundratal hål på den här sjön och nu känns den riktigt säker, säger Rolf och visar att isen är 35 cm tjock där vi står.

Annons

Rolf och Sten-Olof påbörjar arbetet med banan så snart isen bär den lättaste plogaren, en ombyggd gräsklippare, Stiga Park med dubbdäck närmare bestämt. Sedan håller de snön borta med en snöbladsförsedd fyrhjuling.

Många timmar på sjön

I år är det fjärde säsongen för isbanan i Tjureda och de har redan lagt mer än 40 timmar på att hålla banan öppen. Vissa vintrar blir det många timmar på sjön medan andra vintrar, som vintern 2004/2005, helt enkelt inte är tillräckligt kalla för att isen skall bära.

En av killarna som far runt sjön i ett snövitt rökmoln på sjön heter Daniel Wigren. En kille som sommartid kör långlopp på bana för Wexiö Motor Sällskap, WMS. Han är en av dessa entusiaster som ser en tävlingsmöjlighet i allt som har motor och fyra hjul. Förr körde han gokart och nu skall banracingen få konkurrens av dragracing.

Superdubbat

På banan är det en VW Golf han kör och på stripen blir det en "något" modifierad Volvo 142 men här ute i snön är det en lånad Volvo 245 med smala superdubbade däck som gäller.

- För lite motor för de här däcken, egentligen, kommenterar han medan han pressar den arma gamla Volvo-kombin i breda uppställ mellan snövallarna.

- Det bästa med att köra isracing är att man har en hel sjö att köra utan några som helst hinder. Man kan pressa lite extra utan att behöva oroa sig för att fara in i någon gran eller annat elände.

- Faktum är att vinterkörning på isen är utmärkt för att träna upp bilhanteringen, säger Daniel. Något som jag har nytta av på banan i sommar.

Grilldepå

Annons

Naturligtvis finns det en grill att göra ett depåstopp vid. På stranden brinner brasan och korvarna bara väntar på en pausande ispilot eller banläggare med snöröjning som specialitet. Här hittar vi Rolf som för tillfället lämnat fyrhjulingen. Han har konstaterat att det slitits väldigt hårt på den plogade banan och är fullt sysselsatt med att ploga upp en ny slinga i norra änden av sjön.

- Vi började i julas och nu är banan klar för att ta emot besökare, berättar han mellan tuggorna.

En hel sjö att köra på och mjuka snövallar i stället för hårda staket om man far av banan. Kan det vara bättre oavsett om man tränar, leker eller är ute för att putsa sina färdigheter i vinterkörning?

Stefan Nilsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons