Annons
Nyheter

Det svänger rejält –ingen låt går på rutin

Det tycks finnas två reaktioner på namnet Anders F Rönnblom. Antingen vet folk inte vem han är, eller så vet de verkligen vem han är. Det finns en box med fyra cd (F-samling) med hans musik och boxad blir man inte utan anledning. Det finns också en biografi kallad F-biografi.
Nyheter • Publicerad 22 oktober 2012
Det gungar men blir aldrig baktungt när Anders F Rönnblom och hans band spelar.
Det gungar men blir aldrig baktungt när Anders F Rönnblom och hans band spelar.Foto: OLA CLAESSON

Sina största kommersiella framgångar hade han i mitten av åttiotalet med låtar som Jag kysste henne våldsamt, denna reggae avslutar första delen, och Det är inte snön som faller, som är extranummer, där kärlek och politik kombineras.

Det amerikanska bandet Grateful Dead ligger nära till hands som musikalisk referens. Egentligen en sorts musik som svenska band närmast undantagslöst inte behärskar, hur gärna de än försöker. Däremot är Rönnbloms band underordnade låtarna, det blir inga 30-minutersimprovisationer. Men vi får två funkiga bassolon (stilpoäng för hatt och skägg) och ett jazzigt trumsolo.

Annons

Bandet består också av en gitarrist och en banjo/mandolin/steel guitar-allt i allo som bidrar med country och bluegrassinslag. Det borde fler band ha. Rönnblom själv växlar mellan akustisk och elgitarr.

På samma sätt som Grateful Deads fans kallar sig Dead heads och är något av en organiserad armé kallar sig Rönnbloms fans för F-heads. De flesta räknas in i kategorin femtio plus. Rönnblom själv har hunnit bli 66 år.

Ett gäng har kört från Kalmar och imponerar med att kunna alla texter utantill. Några yngre ansikten syns också till, men går att räkna på ena handens fingrar, i alla fall innan pausen. Sedan blir de något fler.

Både låtlistor och arrangemang varieras från kväll till kväll för att hålla musiken levande. Det går inte på rutin i någon låt. Det svänger rejält redan i inledningen Lång tid som är bilåkarbluesrock av bästa märke, så tajt och högoktanig att den rent av hade platsat på den gode Bob Dylans Highway 61 revisited. Hon sköt en yuppie i dag börjar mer än snarlikt Neil Youngs Down by the river och har ett gitarrsolo från Rönnblom som nästan håller Youngklass både vad gäller enkelhet och skönhet.

När man pratar om gubbar som spelar rock ska det ofta fnysas om gubbrock, men det här är gubbar som verkligen kan rocka. Det gungar genomgående, blir inte baktungt och har texter som hanterar balansgången mellan humor och allvar utmärkt.

Och även om det inte är den sortens publik som hoppar och trängs så klappas det takten, applåderas högljutt och tjoas.

Det är ingen tvekan om att Rönnblom och hans band sitter långt in i hjärtat på dem som samlats. Bakom mig är det någon som säger: Jag tycker han gör det jävligt bra faktiskt. Ja, där bortåt befinner vi oss denna kväll.

Både låtlistor och arrangemang varieras från kväll till kväll för att hålla musiken levande.

ANDERS F RÖNNBLOM

Plats: Kafé De Luxe.

Tid: Lördagen den 20 oktober.

Längd: Två timmar plus paus.

Publik: Cirka femtio. Något fler efter pausen.

Bäst: Bra låtar framförda av ett bra band. Varför krångla till det?

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons