Annons
Nyheter

Ett otroligt samspel

Med Carl-Johan Stjernström på klarinett och Alain Jacquon vid flygeln framfördes musik på ett storartat sätt av stora musiker, i går i Kulturskolans aula. Tack vare elever från S:t Sigfrids folkhögskolas musiklinje i samarbete med Växjö Konsertförening, som bjudit in dem.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2014
Carl-Johan Stjernström på klarinett och Alain Jacquon vid flygeln framförde musik i Kulturskolans aula.
Carl-Johan Stjernström på klarinett och Alain Jacquon vid flygeln framförde musik i Kulturskolans aula.Foto: Lars-Goran Rydqvist

I tre dagar har rektorn vid Musikkonservatoriet i Lyon, tillika konsertpianist och dirigent drillat och puffat eleverna, tillsammans med klarinettisten Car-Johan Stjernström, som till vardags spelar basklarinett i Malmö Symfoniorkester, men också är verksam som solist. Duon på piano och klarinett spelar helst tillsammans och har gjort så i elva år nu, jämte andra uppdrag.

Innan jag får möjlighet att höra deras berättelse får eleverna Emil Fredberg på piano, Jennie-Ann Pedersen på cello och Desirée Persson på sång visa vad de kan i Mozarts Laudate Dominum. Tre entusiastiska musikelever som berättar att de inom en viss budget fick utmaningen att välja ut, kontakta musiker och arrange­ra en konsert.

Annons

Eleverna från S:t Sigfrids folkhögskola kan känna sig grymt nöjda. Inte bara det egna framförandet gick vägen, konserten i går, som var själva belöningen på ett år av förberedelse och en härlig workshop med de professionella musikerna blev en fröjd för öronen.

Det här är första gången som man arbetat på det här sättet utifrån ele­vernas blivande ingång i musikerlivets realiteter, men för Carl-Johan Stjernström och Alain Jacquon hör det till: vikten av att få en återknytning till nya generationer musiker.

– Vi har ett ansvar för nya generationers musiker, och vi vill också visa hur roligt detta är!

Carl-Johan Stjernström berättade inledningsvis om sin undervisning på Nya Malmö Latinskola och deras spetsprogram för elevers musikutbyte med konservatoriet i Lyon.

– Vi servar dem som superstjärnor, det är bra för självförtroendet och modet. Att vara musiker är ett hårt arbete med daglig träning, då är det viktigt att hjälpa dem se en röd tråd och ett syfte. Glädjen över att i tre dagar ha spelat med eleverna var äkta, och de strödde också beröm över konsertföreningen.

Själva konserten bjöd på musik av L E Larsson, tre stycken för klarinett och piano, följt av Poulencs Sonata i tre stycken.

I Allegro con fuoco, ett mycket svårspelat stycke för just klarinetten visade de båda musikerna vilket otroligt samspel de har. Här kan man bara rysa av förtjusning över en teknisk begåvning. Men det är ju inte bara teknik i spel. De båda herrarna beskriver sig som Yin och Yang, med lätthet och passning i att spela tillsammans.

Efter pausen är det dags för pianisten från Lyon att ge en veritabel uppvisning vid flygeln, med ett stycke av Debussy: L’isle joyeuse för piano. Ungefär ”den glada ön”. Ett sådant stycke kräver väl uppvärmda fingrar och energi värdig en musiker och dirigent som uppträtt på världscenerna.

Det har de gjort båda två, tillsammans och som solomusiker.

Avslutningen med Brahms, fyra stycken skrivna för piano och klarinett blir sober. När det fjärde, Vivace, avslutats elegant och distinkt applåderas och visslas det så att det står härliga till. En lyckad konsert, och på frågan om det blir en nästa gång pekar svaren på ett försiktigt ja.

Annons

Duon på klarinett och pianon säger sig vara selektiva, men det här passade deras smak, och eleverna från folkhögskolan tycktes vara inne på samma linje: Det här vill de göra om.

Växjö Konsert­förening med S:t Sigfrids folkhögskolas musikelever presenterar: Alain Jacquon, piano Carl-Johan Stjernström, klarinett

var: Kulturskolans aula

när: söndagen

Tina Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons