Annons
Nyheter

Folktoner och klassiskt i en skön blandning

Varför arrangeras inte fler konserter i kyrkor? Vilken akustik! Det är sammanlagt 19 personer på scen och när Groupa och Musica Vitae spelar i Söderportkyrkan i Tingsryd samtidigt låter det riktigt maffigt.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2011
Det var ett intressant möte mellan Musica Vitae och folkmusiktrion Groupa i Söderportkyrkan.Foto: 

Växjös stolthet Musica Vitae har en befriande respektlöshet när de närmar sig musik som många andra behandlar som museiföremål. Här sätter de till exempel tänderna i Mozart.

Oavsett om de spelar fjäderlätt eller blytungt känns det i både kropp och själ. Bakom skickliga saxofonisten/klarinettisten Johnny Hedlund i stycket Fyrklöver blir kraften i deras framförande en trygg grund för honom att stå på under ett vackert och uttrycksfullt solo.

Annons

Intressant är också mötet mellan Musica Vitae och folkmusiktrion Groupa, vars medlem Mats Edén är en av folkmusikens stora. Han har även komponerat delar av eftermiddagens musik.

Kemin och energin mellan Edén och flöjtisten Jonas Simonsson är smittande. Lena Willemark visar att hon är värd all uppmärksamhet hon fått. Fyra grammisar, bland mycket annat, talar sitt tydliga språk. Spel- och sångglädje bjuds.

Det bästa av hennes nummer är Windogad. Hon hörs förresten utmärkt även utan mikrofon. Willermark bjuder också på en liten lektion älvdalsmål i stycket Ra Weg, som hon förklarar betyder genast.

Groupas tredje medlem, slagverkaren Terje Isungset, måste också nämnas. Hans ”trumset” är möjligtvis ihopsatt av Skrot-Nisse.

Här blandas trummor med sten, små klockor och vad som ser ut som ett djurhorn. Det är inte ofta man går på konsert och trumsolot ”trumsolot” utgör en av de kreativa höjdpunkterna, även om han får sånghjälp av Willemark.

Konserten är den andra av fem på den lilla turnén med denna intressanta sammansättning musiker och stilar, och det finns kanske saker som skulle kunna putsas. Samtliga av de fyra konstellationerna gör ett bra enskilt jobb.

Men det är synd att Musica Vitae under vissa partier bara sitter på scenen och tittar. Mina favoritstunder är generellt sett när alla 19 spelar tillsammans och kraften det skapar i musiken.

Jag tycker att en så bra idé borde kunna tas längre. Skulle det gå att använda musikerna bättre?

Går det att vässa upplägget inför konserten på Palladium i Växjö på tisdag? Bra kan bli bättre.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons