Annons
Nyheter

Humlan lyfte inte

Tre gitarrister varav två sjunger. En basist och en trummis. Långt hår, stora skägg och en väldig massa tatueringar.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2011
Fredrik Berglund (till vänster) och Mattias Jacobsson (till höger) bägge gitarrister och sångare i Bombus, som live har med sig extragitarristen Henrik Röstberg.
Fredrik Berglund (till vänster) och Mattias Jacobsson (till höger) bägge gitarrister och sångare i Bombus, som live har med sig extragitarristen Henrik Röstberg.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Onsdagskväll med Bombus på Kafé de luxes lilla scen.

När de inleder med Biblical – bästa låten från det fina debutalbumet som kom i fjol – känns det som en höjdarkonsert i vardande. Jag till och med noterar att bandet, trots sin sättning, förmår hålla ljudet ekonomiskt och distinkt.

Annons

Men det är alldeles för lite folk för att rätt stämning ska infinna sig. Och när bandet efter bara en halvtimme avslutar sitt set känns konserten som en besvikelse.

Kanske var det, som jag tänkte efter tredje låten, att det saknades dynamik och tempoväxlingar? Kanske var det bristande disciplin och ett lite slarvigt spel som gjorde att ljudet efter hand grötade ihop sig?

Gnistan saknades. Det var uppenbart.

Visst fanns det ansatser till att få fart på konserten. Det nya materialet, som kommer på singel i april, lät mäktigt och mer åt thrash-hållet. Men just när konserten verkade vara på väg in i andra andningen avrundades den helt plötsligt med den Motörhead-influerade Raised by pigs.

Ett snabbt inrop gav oss sedan I’ll be your sister, av just Motörhead.

Jag gillar Bombus mix av Black Sabbath, Melvins, Killing Joke och Motörhead. Men live försvann tyvärr de flesta av de nyanser som finns på albumet.

Bombus betyder humla och som bekant finns det en myt om att humlan har så dåliga aerodynamiska egenskaper att den rent teoretiskt inte ska kunna flyga. Med Kortedalabandet var det precis tvärtom denna kväll. Trots goda förutsättningar lyfte det inte alls i verkligheten.

Bombus

Plats: Kafé de luxe, Växjö, 9/3.

Publik: 111 (men en del gick i förtid).

Bäst: Biblical.

Sämst: Saknade flera låtar från albumet.

Bo Ströberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons