Nyheter

Kites maskinmusik intar Kalabalik på Tyrolen

Nyheter • Publicerad 16 augusti 2013
Foto: 

För en knapp vecka sedan stod Nicklas Stenemo på Stortorgets scen tillsammans med sitt band Melody club. Växjöbandet gav Karl Oskardagarna en symbolisk avslutning – när Nicklas baspuls upphörde så var det över för i år. Men redan i kväll är det dags att slå på elen igen, den här gången på festivalen Kalabalik på Tyrolen utanför Alvesta. Nu med Nicklas syntband Kite som består av honom och Christian Berg.

– Det är stor skillnad. Melody club är mer av ett popigt partyband. Kite är djupare, i alla fall för mig som skriver texterna. Det är skillnad i inställning, säger Nicklas Stenemo på telefon från Stockholm där han bor numera.

Efter fem år har de släppt lika många ep:s. I våras kom den senaste, helt enkelt kallad V. På spåret Dance again är det tydligt att det ligger mycket känslor bakom texten – som handlar om hur staden bryter ner en, även om det är den bästa tiden i ens liv. Men att vi ska glömma det i kväll. I kväll ska vi dansa och ge allt tills morgonen kommer.

– Vi gör allt tillsammans, men jag är huvudsaklig kompositör och låtskrivare. Christian är mer konstnärlig ledare och har koll på vad som är vi. Han har väldigt god smak, berättar Nicklas.

Sedan en tid arbetar han huvudsakligen med ­Nicole Sabouné som har släppt tre singlar hittills. Soundet är snarare svensk indierock än melodistark synt à la Kite.

– Hon var Ola Salos adept i The Voice. Efter programmet ville han fortsätta jobba med henne, han har skrivit låtar till henne. Han kontaktade mig och det klickade. Eftersom han har haft så mycket kring rock­operan Kult och även skriver nytt material till sig själv, så blev jag lite mer huvudman för Nicole.

Nu ska hon spela in sitt debutalbum. Med in i studion följer bland andra Nicklas och hans Melody club-kollega Jon Axelsson. Så snart albumet är klart vill Nicklas sätta igång och göra Kites ep nummer sex. Hans mål med Kite är att bli dubbelt så stora för varje ep. Det handlar om att mogna i takt med att publiken växer och hittills har de lyckats hålla den utvecklingstakten, tycker han.

Deras tre Kinaturnéer förklarar han med att musiken sprider sig från lyssnare till lyssnare och från lyssnare till konsertarrangörer. ”Varken jag eller Christian är några säljare.” De var där senast i våras – många kinesiska städer är tillräckligt stora för att rymma ett antal personer som snöat in på Kites relativt smala musik.

Men där fick publiken hålla till godo med ett Kite light, utan fullödig ljusshow. Det gäller nämligen att packa lätt när man ska flyga till Kina, berättar Nicklas. Men när de spelar på Tyrolen har de lagt mycket krut på just ljuset, med lasrar och projektioner som lyser upp mörkret när Kite avslutar festivalens första dag.

Nicklas hade gärna stannat kvar på Kalabalik för att lyssna på tyska Schwefelgelb, men:

– De spelar på lördag (läs: i morgon) och vi måste tillbaka till Stockholm innan dess, säger han och förklarar att de tio dagarna i studion med Nicole Sabounés album börjar redan på söndag.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.