Nyheter

Musik med många gemensamma nämnare

Miriam Aïda har två älskare. Den ena är jazz och den andra är brasiliansk musik. I våras blev hon utsedd till Årets artist på Folk- och världsmusikgalan. Nu kommer hon till Kronobergs län för fem spelningar.
Nyheter • Publicerad 21 september 2012
Miriam Aïda driver sitt eget skivbolag. ? Eftersom det inte längre går att tjäna några direkta pengar på skivor så kände jag att jag i alla fall ville ta kommando över vilka skivor som jag vill ge ut och hur resultatet blir, säger hon. Foto: Pressbild
Miriam Aïda driver sitt eget skivbolag. ? Eftersom det inte längre går att tjäna några direkta pengar på skivor så kände jag att jag i alla fall ville ta kommando över vilka skivor som jag vill ge ut och hur resultatet blir, säger hon. Foto: PressbildFoto: 

Miriam Aïda berättar att hon tycker om att gå sin egen väg. Någonstans i den självständig- heten växte hennes musikintresse och den fick henne att starta ett eget skivbolag. Som barn älskade hon att dansa. Det var då allting började.

– När jag hör svängig musik så vill jag röra på mig. Den röda tråden mellan då och nu är rytmen, det är dansen som är grunden, säger hon.

Miriam växte upp med musiken som ständigt närvarande. Mamman spelade gitarr och piano. En dag tog intresset för sången över.

– Jag kom över några plattor som mamma hade undangömda längst inne i ett skåp. Det var jazz- skivor med artister som John Coltrane och Ella Fitzgerald. Då fattade jag att den musiken var något stort och den kom rakt in i hjärtat. Jag satt vid skivspelaren och skrev ned texterna och sjöng med, berättar hon.

En dag bläddrade Miriam i Gula sidorna, satte fingret under jazz och fastnade för Jazzinstitutet i Malmö. Hon plockade upp telefonen och bokade in sig för sånglektioner.

– Från början var jag intresserad av att bara sjunga jazz, men på skolan kom jag i kontakt med den brasilianska musiken och det blev omedelbart kärlek. Jag har haft dessa två förälskelser parallellt sedan dess. Mina släpp har bestått av varannan jazzskiva och varannan skiva med brasiliansk musik. De är mina två älskare, berättar hon.

Förra året släppte Miriam albumet Visans väsen som består av svenska visor.

– Den svenska visan kom in i mitt liv när jag fick barn. Då började jag tänka mycket på vad min mamma brukade sjunga för mig. Vi har en stor låtskatt här i Sverige och jag ville visa upp den och göra det med en brasiliansk touch. Det finns många gemensamma nämnare mellan den brasilianska musiken och den svenska visan. Låtarna handlar om vanliga människor med vanliga problem. Det är hjärta och smärta, berättar hon.

Nu väntar fem konserter på olika platser i Kronobergs län. Miriam Aïda spelar tillsammans med gitarristen Mats Andersson och slagverkaren Ola Bethzén. Först ut är Folkets hus i Kosta den 24 september.

– Publiken kan förvänta sig en intim upplevelse med många färger från paletten. Det blir allt från en djupare stämning till en mer svängigare. Man kan förvänta sig svenska visor i en helt ny tappning, säger Miriam.

Kosta Folkets hus 24/9, Älmhults Folkets hus 25/9, Ladan i Urshult 26/9, Grand i Ljungby 27/9 & Norrhults Folkets hus 29/9

Miriam Aïda

Ålder: Fyller 38 år den 24 september.

Bor: Malmö.

Debut: Var med på skivan Jan Lundgren trio present Miriam Aïda & Fredrik Kronkvist (2002) och har sedan dess spelat in ett flertal skivor med olika storband. Är även med i bandet A Bossa Elétrica.

Aktuell med: Med fem spelningar i Kronobergs län och är jazzpresentatör i Sveriges radio P2.

Sofie Petersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.