Annons
Nyheter

Potent rock'n'roll utan dökött

När band spelar inför sittande publik är det ibland svårt att bedöma hur musiken egentligen går hem. Ikväll, med stående publik, går det inte att gömma sig.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2012

När band spelar inför sittande publik är det ibland svårt att bedöma hur musiken egentligen går hem. Ikväll, med stående publik, går det inte att gömma sig. Det här är musik tänkt att inte kunna stå still till - klassisk rhythm?n?blues där det inte finns något dökött. Det är rock?n?roll som både rockar och rollar. Musik med skit under naglarna utan en tanke på morgondagens bekymmer. Problemet med rock?n?roll är att den allt för ofta kastreras. Men det visar sig ganska omgående att det här Vetlandabandet - är det där Beale Street ligger? - hittat rätta sättet att behandla en lång tradition på ett fräscht sätt.

Man kan stå still om man vill, men det kräver mer energi än att bara släppa loss. Då ska man förvisso inte underskatta den svenska mannens förmåga att stå still, men i till exempel Justine och Lover not a fighter ser man att de faktiskt rör på sig. Kvinnorna - och vissa män, respekt - dansar från början till slut. Bo Diddley tolkas så lysande att han förmodligen både ler och dansar i sin fyrkantiga himmel. Bitvis skorrar det i väggarna och applåderna blir därefter. För en stund glömmer männen bort att kolla EXAKT hur fingarna rör sig över gitarren, men någon påpekar helt korrekt att ”han är en jäkel på slide”. Bandet består av bröderna Jacob och Josef Steinwall på gitarr och sång, Sven Andersson på bas (elbas - inte ståbas) och honungspojken Slim, en gång i tiden döpt till Linus Sollin, spelar trummor.

Annons

När de spelar en lite långsammare låt ber de nästan om ursäkt, men det går ändå inte att stå still. De lyckas genomgående kombinera blodigt allvar med glimten i ögat och humor som i sin tur leder till en perfekt blandning mellan ett jäkla ös, ett jäkla ös och ett jäkla ös. Amen.

OLA CLAESSON

Honeyboy Slim & The Bad Habits

Plats: Kafe De Luxe.

När: Fredagen den 3 februari.

Längd: Närmare två timmar med paus.

Publik: Ett fyrtiotal mestadels väldigt dansglada.

Bäst: Så här ska rock?n?roll ska låta. Alla kurvor tas på två hjul med två fötter på gasen.

Saknade mest: Mer.

Camilla Carnmo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons