Annons
Nyheter

Show med flera dimensioner

Maria Möller är inte bara den klassiskt skolade sångerskan som kan briljera med sin röst.
I går kväll visade hon också upp en annan och mer okänd sida i Växjös konserthus.
Då fick 400 förtjusta åskådare i Christina Nilsson-salen lyssna till en hel radda av dialekter och fyndiga imitationer under en två och en halv timme lång show som höjde sig allt mera ju längre tiden led.
Nyheter • Publicerad 25 februari 2012

För visst har Maria Möller gjort en fantastisk klassresa från uppväxten i den lilla västerbottniska byn Hednäs.

- Folk tror att vi här uppe i Västerbotten är tystlåtna. Och då säger jag bara - har ni inte lyssnat på Maud och Sverker, båda med efternamnet Olofsson. Då tror jag inte ni håller med om att vi är tystlåtna.

Annons

Så fortsätter Maria sin resa genom Sverige. Flyttlassen har gått några gånger sedan första flytten från Hednäs till Skellefteå innan det bara av söderut till Falun.

- Där fick jag lära mig dalmål och det måste vara en av de trevligaste dialekterna i Sverige. Men sedan kom jag ju till Växjö, där jag bodde under sex år under 1990-talet. Och här kände jag direkt att jag skulle trivas, inte minst därför att tempot passade mig, sa Maria och skorrade fram en bandspelarröst som var hur småländsk som helst.

Det var ju i Växjö som Maria Möller startade sin karriär som mezzosopran parallellt med att hon också jobbade som skådespelare på Regionteatern Blekinge Kronoberg.

Och nu kan hon alltså genom sin skolade röst imitera så vitt skilda sångerskor som Joni Mitchell, Bette Midler och Patti Smith.

En riktig höjdare var också hennes framförande av Jennifer Rush-balladen Power of love. För precis som Jennifer i videon stod Maria stel som en pinne på scenen. Det var en härlig mimik i det numret.

Maria Möller gjorde också pricksäkra plagiat av svenska artistkollegor. Av rösten att döma kunde man utan vidare uppleva att Carola, Malena Ernman, Caroline af Ugglas, Lill Lindfors och Eva Dahlgren hade tagit plats på scen.

De fyndiga texterna, som Maria har skrivit tillsammans med Stefan Wiik och den sköna originalmusiken, som Maria har skrivit tillsammans med Henrik Jansson, ger showen en bredd som få artister i Sverige kan leva upp till.

Dessutom vågar Maria Möller göra annorlunda saker på scenen. För hur många skulle exempelvis komma på tanken att dra in en tyngdlyftarstång på scenen?

- Många säger att jag är en stark kvinna. Så nu ska ni få se en som klarar 95 kilo i marklyft, sa Maria, tog av sig skorna och klarade sitt lyft.

MARIA MÖLLER

Var: Växjö konserthus, Christina Nilsson-salen.

När: Fredagen den 24 februari klockan 19-21.30 inklusive 20 minuters paus.

Medverkande: Maria Möller, orkester med kapellmästaren Carina E. Nilsson på klaviatur, Michael Blomqvist gitarr, Rikard Lidhamn bas, Ingalill Högman träblås och Fredrik Bergström trummor.

Bäst: Maria Möllers imitationer av svenska dialekter.

Publik: 400 personer.

Sofie Peterson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons