Nyheter

Själ, hjärta – och eldkastare

Bullet sparade inte på krutet under fredagens spelning i Växjöparken då deras nya platta Full pull sjösattes i ett hav av eld, bomber och konfetti.
Nyheter • Publicerad 17 september 2012
The Scams, med sågaren och gitarristen Daniel Kvist, genererar många nävar i luften hos publiken under spelningen.
The Scams, med sågaren och gitarristen Daniel Kvist, genererar många nävar i luften hos publiken under spelningen.Foto: André Larsson
Mästervrålaren Hell Hofer i och med Bullet på fredagens spelning i Växjöparken.
Mästervrålaren Hell Hofer i och med Bullet på fredagens spelning i Växjöparken.Foto: André Larsson

Bullet sparade inte på krutet under fredagens spelning i Växjöparken då deras nya platta Full pull sjösattes i ett hav av eld, bomber och konfetti.

Först ut på scen under kvällen var dock Ljungbys Screamer. Bandet har en platta i ryggen fylld med melodiös metal som många gånger för tankarna till Iron Maidens punkigare Di’Anno-plattor. Inledande låten Screamer är en riktig metalpärla med vasst gitarrspel och fläskig bas. Screamer har redan de flesta pusselbitarna på plats och en sångare i Christoffer Svensson som verkligen klarar av de höga tonerna. Nya och rappa Phoenix lovar dessutom gott inför nästa fullängdare.

Det var inte bara Bullet som firade ny platta under kvällen. Även Växjöbröderna i The Scams är i dagarna aktuella med sitt senaste och tredje album Bombs away. Spelningen inleds med just Bombs away tätt följt av Black widow och Fuck like a priest från förra plattan Rock and roll krematorium. Det är tungt och tight. Gitarristen Daniel Kvist delar numera ansvaret som huvudsångare med basisten Kriss Biggs vars insats på Thrill is on genererade de flesta nävarna i luften under spelningen. Man rör sig alltjämt från de boogie-svängande marker man en gång startade i, vilket märks inte minst i de äldre materialet som Gimme your l.u.v. och I’ll be drinkin’. De svänger i och för sig fortfarande rejält även om de numera, både på gott och ont, ges en mer metallisk inramning.

Så var det dags för Bullet. Mästervrålaren Hell Hofer och hans mannar inleder med en imponerande treklöver från senaste albumet. Smygande Midnight oil, som ackompanjeras med rikliga mängder eld, rusiga Rush hour, med Erik Almströms härliga Tornado of souls-minnande solo, samt det allsångsskrikvänliga titelspåret Full pull visar med all önskvärd tydlighet att Bullet inte vilar på gamla lagrar. Med fyra plattor i bagaget, alla av hög kvalitet, har gruppen byggt upp en imponerande låtskatt. Turn it up loud från förstlingverket fungerar lika bra som andra plattans Dusk til dawn eller förra givens Back on the road.

Kvällens höjdare är ändå nya Rolling home som börjar på välkänt Bullet-manér för att sluta i riktigt läckra och ovanligt mjukt sökande harmonier från Hampus Klang och Erik Almströms gitarrer samtidigt som basisten Adam Hector visar att han kan mer än bara hålla takten. Strålande!

När Bullet till slut kliver av scen efter All fired up kan man konstatera att de tänker göra allt de kan för att hålla heavy metal-flamman levande med hjälp av själ, hjärta, bra låtar och en rejäl uppsättning eldkastare. Vad kan man som hårdrockare mer begära?

KLAS LUNDGREN

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.